Știrile televiziunii publice germane ARD despre Summit-ul UE din România O unitate de fațadă, care ascunde diverse contradicții

Un material de Holger Beckmann, ARD Studio Bruxelles, în prezent în Sibiu

Original publicat la : 09.05.2019 05:31

Traducerea de Flavia Tăraș și Dida Codreanu, Rezist Zürich

Un summit UE are loc astăzi la Sibiu, România. Marea Britanie, deși încă membră a UE, nu este invitată. Întâlnirea ar trebui să fie una simbolică. Realitatea arată însă diferit.

Liderii celor 27 de state ale UE la Sibiu. Foto credit: presidency.ro

De fapt, acesta ar trebui să fie un fel de nou început. Un start într-o nouă eră – practic un semn că Uniunea Europeană poate funcționa și fără Marea Britanie. Poate chiar mai bine. Dar britanicii se află încă în UE și plecarea lor este azi mai nesigură decât oricând. Cu toate acestea, nu sunt prezenți la Sibiu, în România. Este un summit al celorlalți 27.

Totuși întâlnirea servește în primul rând ca simbol. Ea trebuie să arate unitatea și forța UE chiar înainte de alegerile europene – într-un moment în care lumea se clatină și vechile alianțe se dizolvă. Europa se ține bine în aceste condiții, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, înainte de summit: Europa de astăzi este mai puternică, „ceea ce ține și de o mai mare coeziune”

Iluzia puterii

Există așadar pe de o parte, pretenția de a arăta putere și de a o menține, iar pe de altă parte, o realitate pe care această pretenție abia dacă o mai îndeplinește. Și nu e vorba doar de încă nerezolvatul Brexit. E vorba și de problema normelor pe care trebuie să le respecte membrii UE, în special în ceea ce privește statul de drept. La Bruxelles, mulți numesc dificultățile care există în Ungaria, Polonia sau România un test, și anume unul care ar putea duce la destrămarea UE.

Este vorba de nou-apărutul naționalism din multe țări, de îngrijorarea cu care sunt priviți populiștii, care și-ar dori, mai presus de toate, să îngroape proiectul european și e vorba și de interese contradictorii, în ce privește, spre exemplu, introducerea unei taxe digitale, înființarea unui buget comun pentru statele din zona euro sau configurarea unei noi politici industriale europene pentru a înfrunta China.

Asupra acestor lucruri există viziuni diferite în UE – ceea ce a făcut-o, acum câteva luni, pe Angela Merkel să concluzioneze în Parlamentul European că este necesar „ca Europa să rămână unită”.

Mai multe probleme cu clima

De aceea, subiectul climei trebuie privit din două puncte de vedere la Sibiu: climatul dintre cele 27 de state membre – mai presus de toate, cel dintre Germania și Franța, care de multe ori nu mai sunt nici ele de acord privind probleme de mare importanță.

Și este vorba și despre protecția climei în sensul propriu al cuvântului. Înainte de summit-ul de astăzi, 300 de tineri au discutat seara cu președintele român Johannis și cu alte oficialități. Un adolescent a întrebat dacă lumea a devenit un loc mai bun în ultimele decenii. Și Juncker a răspuns cu un „da” clar. Deoarece UE și-a atins scopul ca în Europa să nu mai existe războaie. În ce privește protecția climei însă, aici există încă mari deficite.

Nu există un consens

Franța a lansat chiar înainte de summit un apel pentru o îmbunătățire imediată a protecției climei în Europa, apel pe care l-au semnat însă doar opt membri ai UE. Toți ceilalți, inclusiv Germania, nu au făcut-o. Nu există un consens, iar aici nu ajută nici măcar toată simbolistica Sibiului, orașul cu o mică minoritate care vorbește limba germană și căreia Angela Merkel îi va face astăzi o vizită.

Prea puțin timp pentru întâlniri

Acest oraș simbolizează unitatea și diversitatea noastră – inclusiv prin limbile vorbite aici, și arată că Europa nu este alcătuită numai din marile capitale și din Bruxelles -, ci și din orașele și regiunile mai mici. Și asta ne oferă ocazia de a arăta cum putem realiza unitatea și pe viitor.

Jean Claude Juncker

Acesta este viziunea lui Jean-Claude Juncker. Cu toate acestea, cei 27 de lideri nu au prea mult timp pentru întâlnirea lor de la Sibiu. Sosesc la prânz – iar seara urmează să plece din nou, după o declarație comună privind viitorul Europei. Cel puțin acesta este planul lor.

Materialul original este aici.

Comments

  1. Pingback: Summitul de la Sibiu în presa germană - Rezist Zürich

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *