Rezist Zürich susține protestele pașnice ale societății civile din Iași

Fără violență! Fără provocări!

Protest Rezist Zürich în octombrie 2018. Foto credit:
Rezist Zürich

Aflăm cu surprindere din presa românească de noul miting anunțat de Partidul Social Democrat la Iași de Ziua Europei, în data de 9 mai 2019. După ce în data de 20 aprilie 2019, conducerea PSD, cu însuși condamnatul penal Liviu Dragnea în frunte, a putut asculta în direct, alături de o țară și o lume întreagă, părerea ieșenilor despre dumnealor, înțelegem că mitingul PSD din data de 9 mai 2019 este prezentat ca un ”miting al  răzbunării”. Mai mult, primarul ieșean Mihai Chirica declară că se așteaptă să aibă loc chiar incidente violente în cadrul acestui miting.

Noi, cei de la Rezist Zürich, cunoaștem bine asemenea declarații din zilele premergătoare lui 10 august 2018. Întreaga lumea știe cum s-a trecut în august 2018 de la amenințări la fapte. Dosarul violențelor de atunci se află atât pe masa procuraturii militare cât și pe masa Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Acum, când ne pregătim să comemorăm 9 luni de la violențele din august 2018 și când sărbătorim încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, ziua de naștere a actualei Europe, afirmăm cu toată convingerea că repetarea unor scenarii de tipul celor încercate la 10 august 2018 la București va avea consecințe directe pentru cei care le execută și, mai ales, pentru cei care le ordonă.

Domnule primar Mihai Chirica, domnule colonel Mircea Tulică, inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi, avem încredere că vă iubiţi frumosul Dvs. oraş şi pe locuitorii săi. Avem încredere că veți face totul pentru ca să nu se petreacă scene de debandadă şi violență oarbă, precum cele tolerate sau perpetrate de colegii din București după protestele din 10 august 2018. Aveți posibilitatea și obligația, domnilor, să aplicați metodele de detensionare pe care știm că jandarmeria le-a învățat, inclusiv cu fonduri din partea Elveției.

Vom observa însă cu atenție protestele din Iași și vom reacționa neîntârziat pe toate căile legale la orice încălcare a drepturilor omului.


Le reamintim tuturor celor care poartă o haină militară că au depus un jurământ față de țară, nu față de un partid politic. Îi rugăm să se inspire în activitatea lor din vitejia militarilor care au luptat pentru independența României.

Dragi ieșeni!

Urmărim cu admirație felul în care orașul vostru și regiunea s-au dezvoltat civic în ultimii ani. Fie că este vorba de proteste pentru menținerea statului de drept și a independenței justiției, de acțiunile civice împotriva fostului ministru al justiției Tudorel Toader sau, mai ales, de munca susținută și protestele pentru legarea Moldovei la rețeaua europeană de autostrăzi, ați afirmat prin faptele voastre o maturitate civică impresionantă. Vă susținem și suntem solidari cu voi în protestele pe care le organizați. Aveți încredere în puterea glasului vostru și în forța protestelor pașnice. Și, mai ales, aveți încredere în puterea votului vostru: la europarlamentare, la referendumul pentru justiție, iar mai apoi la alegerile prezidențiale, locale și parlamentare. Împreună vom da glas nemulțumirilor noastre la vot, pentru prima dată în 26 mai 2019.

Împreună suntem puternici! Împreună schimbăm România!

Rezist Zürich

Zürich, 8 mai 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *