Povestea noastră

Rezist Zürich este un grup de români și prieteni ai României care locuiesc în Elveția. Dorința lor este de a vedea România progresând pe drumul ei spre democrație.

Ne-am adunat spontan atunci când Guvernul României a încercat să modifice codul penal printr-o ordonanță de urgență în februarie 2017 cu scopul de a decriminaliza corupția și abuzul de putere. Aceste măsuri au dus la cele mai mari proteste de stradă din România de după 1989.

În ultimii ani am organizat în mod regulat în Elveția manifestații publice de solidaritate cu cei care au ieșit în stradă în România ca să-și ridice glasul în apărarea independenței justiției și împotriva unei elite corupte. Din septembrie 2017 Rezist Zürich s-a constituit ca asociație după codul civil elvețian cu scopul de a contribui al dezvoltarea conștiinței civice în România. Suntem de asemenea implicați în informarea și sensibilizarea opiniei publice elvețiene și internaționale cu privire la situația din România. Așa sperăm să creștem presiunea internațională asupra actualei guvernări și să legitimăm opoziția nonviolentă a societății civile din țară.

În ciuda situației dificile din România, imaginea unei clase politice corupte nu spune totul despre starea de fapt din țară. Acum suntem martorii nașterii unei societăți civile adevărate și a unei noi conștiințe politice. Credem că aceste evoluții deosebite din România trebuie încurajate și susținute.

În consecință, Rezist Zürich își propune să fie mai mult decât o asociație legată de un loc și de niște proteste. Noi ne vedem ca o structură deschisă tuturor celor care doresc să contribuie, de departe sau de aproape, la acest fascinant proces al renașterii societății civile și al conștiinței politice democratice în România și în țările Europei Centrale și de Est.