Frankfurter Allgemeine despre ALDE: Oi Negre În România

Dragnea și Tăriceanu

Cotidianul de mare tiraj Frankfurter Allgemeine Zeitung dedică sub titlul ”Neliniște la liberalii europeni. Oi negre în România” o analiză amplă relației dintre ALDE european și ALDE România precum și ”inevitabilei” excluderi a ALDE România din ALDE european. Motivele: guvernarea ”mizerabilă”, atestată de Comisia de la Veneția și raportul Comisiei UE, sabotarea luptei anticorupție și, nu în ultimul rând, problema drepturilor minorităților.

Un articol de Konrad Schuller tradus de Adela Almași și Mihnea Mihai de la Rezist Zürich. Articolul original e aici.

Aici găsiți liberali doar cu numele, spun prietenii de partid europeni. Foto credit: Picture Alliance via FAZ

Neliniște la liberalii europeni

Oi Negre În România

În București, partidul partener al partidului liberal german  FDP deranjează lupta împotriva corupției. Liberalii europeni vor acum să taie legăturile.

Liberalii Europei formează o familie de partide numită Alde, iar în această familie se coace acum o criză de despărțire. Este vorba de valori fundamentale: democrația, statul de drept, lupta împotriva corupției. În același timp, este vorba de un membru al familiei care, cel puțin la prima vedere, este liberal – un partener român care se prezintă într-un mod atât de european, încât renunță chiar la propriul nume. El se numește “Alde”, la fel ca și organizația mamă europeană. Dar acum Alde Europa a început să își reducă legăturile cu Alde România.

Liberalii nu sunt singuri cu grijile lor. PPE, care include partidele creștin democrate CDU și CSU, a trebuit de asemenea să se ocupe de parteneri dificili, în special de partidul naționalist “Fidesz” din Ungaria. În martie, PPE a ridicat un zid de protecție. A suspendat partidul Fidesz ca membru după ce sub conducerea primului ministru Viktor Orbán în discursul anti-european al Fidesz au apărut tonuri antisemite. De asemenea, social-democrații europeni au avut problemele lor cu partenerii est-europeni. La 10 aprilie, Frans Timmermans, Spitzenkandidat al social-democraților la alegerile europene, a trebuit să anunțe că relațiile cu partidul partener român PSD, aflat la guvernare, au fost înghețate. În iunie, social-democrații vor să decidă definitiv dacă românii trebuie să plece sau nu.

Problemele liberalilor cu partenerii lor români sunt similare cu cele ale social-democraților. La București guvernează PSD-ul social-democrat alături de Alde liberal – și asta în mod mizerabil – o spun două organisme de control abilitate, Comisia de la Veneția de pe lângă Consiliul Europei și Comisia Europeană. Comisia de la Veneția este un organism de experți respectat, care poate emite recomandări privind statul de drept în toate statele membre ale Consiliului Europei. În ceea ce privește România, ea a constatat în octombrie anul trecut că așa-numita reformă a justiției a coaliției social-liberale amenință să “dăuneze grav” independenței justiției. Mai grav, lupta împotriva corupției devine mult mai dificilă. Comisia UE a reacționat și ea o lună mai târziu. A publicat un raport care susține că politica judiciară a României împiedică autoritățile să “lupte împotriva corupției la nivelul cel mai înalt”.

De atunci totul s-a înrăutățit. Reforma justiției din România dă de ani de zile impresia că servește, în primul rând, pentru a-l proteja pe șeful social-democraților români, Liviu Dragnea, de noi condamnări. Au existat în mod repetat avertismente de la Bruxelles. Cu toate acestea, în urmă cu câteva zile, Parlamentul de la București, cu voturile PSD și Alde, a votat în favoarea reformării unor legi care ar putea duce la o prescriere mai rapidă a faptelor de corupție și la decriminalizarea mitei. Șefa autorității anticorupție a fost și ea concediată.

Social-democrații europeni au anunțat de aceea înghețarea relațiilor cu partenerii români în aprilie. Ei nu au avut o altă opțiune, deoarece principalul lor candidat, Frans Timmermans, este în același timp vicepreședinte al Comisiei Europene și, în această calitate, responsabil pentru statul de drept. Sistemul juridic de la București le-a făcut mai ușoară decizia de despărțire: după ce Timmermans a prezentat în toamnă raportul devastator al Comisiei despre România, s-a deschis un dosar penal împotriva sa și a comisarului pentru justiție, Vera Jourová, pentru “fals” și constituire a unui grup infracțional organizat. Ancheta a fost oprită de-abia la sfârșitul lui martie. Prea târziu pentru o reconciliere.

Și liberalii? Ei au o problemă cu prietenii lor din “Alde România” de multă vreme. Alde România nu e responsabil doar de subminarea autorității anticorupție DNA de către coaliția de guvernare de la București. Ei au susținut și un referendum împotriva căsătoriei homosexuale în România. Aceasta nu este o chestiune minoră pentru liberali. Membrul FDP al parlamentului german, Alexander Graf Lambsdorff, reamintește că aproape nici un subiect nu unește familia sa politică la fel de mult ca lupta pentru drepturile minorităților. “Trebuie să vă imaginați asta”, spune el. “În alte țări, liberalii ies în stradă și flutură steagurile cu curcubeu, chiar dacă este vorba doar de amenințări cu violență”. Dar la București,  “oamenii noștri” au participat la o agitație anti-homosexuală.

Referendumul a eșuat, dar legătura a fost ruptă. La sfârșitul lunii septembrie, un grup de cinci partide membre ale Alde european au cerut într-o scrisoare către președintele Alde european să pună pe ordinea de zi o discuție despre “Alde România”. Scrisoarea a semnat-o și Nicola Beer, Spitzenkandidat al FDP la alegerile europene. În martie, prezidiul Grupului Liberal din Parlamentul European a propus în unanimitate excluderea Alde România din familia partidului. Decizia va fi luată la o conferință a ALDE european în 28 iunie.

Înainte de decizia fracțiunii parlamentare, liberalii europeni au încercat mult și în zadar să se înțeleagă cu partenerii lor români. Ei au amintit rapoartele devastatoare ale comisiilor, au cerut ajutor, dar au primit doar răspunsuri evazive. Liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt din Belgia, a rezumat experiențele sale din martie. Într-o scrisoare adresată președintelui Alde european, el scrie că liberalii români au fost asaltați cu cereri și aceștia din urmă au promis în mod repetat repetat o revizuire a atitudinii. Luni întregi au trecut cu corespondență și discuții, dar de întâmplat nu s-a întâmplat nimic.

Alde România vede lucrurile altfel. Europarlamentarul Norica Nicolai spune că prietenilor europeni li s-a spus de mai multe ori că nu există nici o cale de a evita reforma mult criticată a justiției românești, deoarece aceasta este singura modalitate de a reduce influența fostului serviciu secret comunist Securitate. Nimeni nu a ascultat. Concluzia lui Nicolai: rapoartele negative reprezintă o încălcare clară a competenței. În ele nu se vede nimic altceva decât abordarea “hegemonică” a unor state UE în relațiile cu partenerii mai mici.

“Ce e de ajuns e de ajuns”


Din punctul de vedere al politicienilor occidentali, astfel de reacții arată doar un singur lucru: “liberalii” români încearcă la fel de puțin să ia în serios preocupările prietenilor lor europeni precum o fac partenerii lor de coaliție “social-democrați”. “Ce e de ajuns e de ajuns”, se spune în conducerea partidului european, așa că mulți nu se mai așteaptă că excluderea din iunie mai poate fi încă împiedicată. Atunci, la congresul Alde european, va fi nevoie de o majoritate de două treimi pentru decizie, iar doamna Nicolai spune că partidul ei are încă prieteni – de exemplu alte partide est-europene sau partidul spaniol Ciudadanos. În congresul de partid al “Alde Europa”, unde se ia decizia, est-europenii nu sunt foarte bine reprezentați și este neclar dacă i-ar proteja cu adevărat pe români. În orice caz, în martie, când comitetul executiv al partidului a cerut excluderea, bulgarii și spaniolii nu au mișcat nici un deget pentru Alde România.

Pentru liberali despărțirea va fi oarecum mai ușoară, deoarece ei pot spera ca locurile  pierdute prin excluderea Alde România în viitorul Parlament European să fie compensate. Nu tot așa este situația pentru social-democrații europeni și pentru partidul popular. În prezent, liberalii negociază o alianță cu o nouă forță românească, “Uniunea Salvați România”, care își are originea în protestele civile de vara trecută. Această negociere nu duce neapărat la succes, deoarece și Partidul Popular European dorește să-i atragă pe cei noi. Dar mai importantă este o altă șansă: despărțirea de Alde România i-ar putea ajuta pe liberali ca după alegerile europene să se coalizeze cu partidul prezidențial francez “en marche”. Emmanuel Macron are în legătură cu guvernele-problemă din Europa Centrală și de Est o poziție dură – atât de dură încât Norica Nicolai de la Alde România a susținut că liberalii occidentali se grăbesc așa de tare cu despărțirea pentru a se putea arunca la pieptul francezilor. Purtătorul de cuvânt al lui Verhofstadt consideră că această afirmație este un nonsens. Dar e adevărat însă, chiar și în ceea ce privește politica puterii, că nu este greșit pentru liberali să își păstreze o anumită distanța față de rudele lor politice din România.

Mulțumim pentru preluare G4 Media și Epoch Times România!