de Mihnea Mihai
În luna mai trecem, ca români și europeni, prin trei zile istorice: 8 mai, 9 mai și 10 mai. De-a lungul timpului, semnificațiile acestor zile au fost fie alterate, fie ascunse. În cele ce urmează prezentăm, spre folositoare amintire, semnificațiile lor.
Data de 8 mai are o dublă importanță. În 1945, la Reims, în data de 7 mai este negociată și semnată capitularea necondiționată a Germaniei hitleriste. Încheierea ostilităților în Europa este negociată pentru ora 23:01 a datei de 8 mai 1945. În acest sens, 8 mai 1945 este ziua în care Al Doilea Război Mondial este încheiat în Europa. Ziua de 9 mai, serbată în fostele țări satelite ale URSS și în țările urmașe ale Uniunii Sovietice, reprezintă o reinterpretare a istoriei în stilul practicat de URSS.
Tot în data de 8 mai, dar în anul 1921 se înființează la București Partidul Comunist din România prin scindarea mișcării social-democrate. Noul partid se afiliază direct Internaționalei Comuniste, Comintern, și devine astfel un avanpost al Uniunii Sovietice în România proaspăt unificată. La scurt timp după înființare, în 1924, PCR este interzis în baza legii Mârzescu, ce permitea scoaterea organizațiilor extremiste în afara legii. Până la intrarea Armatei Roșii în România, PCR rămâne un grup extremist ilegal, lipsit de semnificație în viața politică din România.
În data de 9 mai 1950, ministrul de externe francez Robert Schuman, politician de origine luxemburgheză, propune într-o declarație publică crearea unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului, prin care un război între rivalii istorici Franța și Germania „ar fi nu numai de neconceput, ci şi imposibil din punct de vedere material”. Această Comunitate este baza Uniunii Europene de astăzi. Din acest motiv, pe 9 mai serbăm Ziua Europei.
Pentru români, data de 10 mai are o triplă semnificație, despre care am mai scris pentru Rezist Zürich. Pe 10 mai 1866, principele Carol I, viitorul rege, pune pentru prima dată piciorul în București. 11 ani mai târziu, în 1877, tot într-o zi de 10 mai, principele Carol semnează Declarația de Independență aprobată cu o zi înainte de Parlamentul României. Pe 10 mai 1881, România independentă se declară regat. Pentru a rupe legătura istorică dintre independența României și Casa Regală, istoriografia comunistă va stabili ziua de 9 mai ca zi a declarării independenței țării noastre.
În consecință, datele nu sunt greu de reținut: 8 mai 1945 reprezintă încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa și 8 mai 1921, data fondării PCR. 9 mai este ziua declarației Schuman și a Europei, iar 10 mai este ziua independenței și a regalității în România.
Foto credit: încoronarea regelui Carol I, Illustrated London News, June 11, 1881, p. 572 /Wikipedia