Scrisoare deschisă – Măsuri de susținere fiscală în România

Stimate domnule prim-ministru Orban,
Stimate domnule ministru de finanțe Cîțu,

Închiderea aproape totală a vieții publice a pus toate țările lumii în fața unor provocări economice noi. Guvernul României a hotărât, la fel ca guvernele din întreaga lume, să sprijine mediul economic prin pachete de ajutoare substanțiale.

În acest context, ni se pare important ca ajutorul să favorizeze companiile cu o contribuție susținută la bugetul României și al țărilor din Spațiul Economic European (SEE). Pentru realizarea acestui scop, dorim să vă propunem următoarele măsuri :

1. Crearea unui fond suplimentar de susținere pentru firmele care își plătesc taxele exclusiv în Spațiul Economic European (SEE), cu excluderea zonelor din SEE cu caracter de paradis fiscal.

2. Excluderea de la măsurile de susținere publică a firmelor care își plătesc integral sau în mare parte impozitele în paradisuri fiscale.

3. Excluderea de la măsurile de susținere publică a societăților pe acțiuni cu acțiuni la purtător și a firmelor care au beneficiat de pe urma faptelor de evaziune fiscală, a traficului de influență și a spălării de bani.

4. Determinarea companiilor de stat și a companiilor cu capital majoritar de stat de a nu plăti dividende în anii 2020 și 2021 și de a investi fondurile disponibile în proiecte interne de infrastructură.

5. Garantarea creditelor pentru IMM-uri până la un prag de 100.000 de lei pe IMM în proporție de 100% de către stat, cu condiția acordării acestora de către bănci într-un regim simplificat de verificare.

Justificare:

Măsura 1 a fost aplicată în Polonia pentru firmele ce plătesc taxele în această țară. Având în vedere calitatea României de membru al Uniunii Europene, considerăm că o asemenea măsură ar trebui să se aplice tuturor firmelor ce își plătesc impozitele în Spațiul Economic European, cu excepția celor care plătesc impozite în paradisuri fiscale. Pentru definirea zonelor cu caracter de paradis fiscal recomandăm ca referințe ”Listing of tax havens by the EU” și ”Corporate Tax Haven Index 2019”.

Măsura 2 este aplicată în Polonia și în Danemarca. Considerăm că este o măsură justificată, întrucât fondurile puse la dispoziția companiilor de către stat sunt fonduri ce provin din impozitele cetățenilor și ale companiilor. Într-o perioadă de austeritate economică este firesc ca firmele care au plătit majoritatea impozitelor în paradisuri fiscale să își primească susținerea economică tot de acolo. Pentru definirea zonelor cu caracter de paradis fiscal recomandăm ca referințe ”Listing of tax havens by the EU” și ”Corporate Tax Haven Index 2019”.

Măsura 3 vine în completarea măsurilor 1 și 2. Ea are în vedere fie companii românești cu acționariat netransparent, fie companii și corporații beneficiare ale unor profituri făcute în urma unor trazacții dovedite ilegale.

Măsura 4 este menită să asigure o contribuție la relansarea economiei prin încurajarea directă a investițiilor în infrastructura proprie făcute de companiile cu capital majoritar de stat prin reinvestirea profiturilor. Forțate să plătească dividende exagerat de mari în timpul guvernării PSD-ALDE, acestea au neglijat investițiile în propria infrastructură. Reluarea acestor investiții prin direcționarea banilor pentru dividende încurajează redresarea economică.

Măsura 5 este o măsură aplicată similar în Elveția (COVID 19 – Loan). IMM-urile (companii cu un volum de afaceri sub 500 milioane CHF în anul 2019) pot accesa un credit garantat 100% de către stat cu un volum de până la 500.000 CHF la o dobândă de 0%. Peste această sumă și până la 20 de milioane de CHF, creditele sunt garantate în proporție de 85% de către stat la o dobândă de 0.5%. Aceste credite reprezintă o măsură relativ simplă de ajutorare a companiilor ce reprezintă principalul furnizor de locuri de muncă din Elveția. Alte state, precum Marea Britanie, au ales soluții similare pentru IMM-uri, pe care le găsiți descrise pe larg aici.

Cu speranța că veți găsi aceste recomandări utile

Asociația Rezist Zurich

Rezist WMW

Rezistenta din Diaspora

Rezist Lyon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *