Comunicat după dezbaterea ”Legislație electorală pentru Diaspora” organizat de grupul parlamentar USR PLUS

Semnatarii acestui comunicat le mulțumesc organizatorilor pentru invitația de a participa la dezbaterea ”Legislație electorală pentru Diaspora” organizată de grupul parlamentar USR PLUS. Pentru clarificarea și transparentizarea poziției noastre în cadrul dezbaterilor dorim să precizăm următoarele:

  1. Constituția României prevede dreptul la ”vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat” în articolele 62 și 81 care reglementează alegerea Președintelui României și a Parlamentului. În spiritul acestei prevederi, considerăm că cetățenii români cu reședința sau domiciliul în străinătate trebuie tratați din punct de vedere al legislației electorale în mod egal cu cetățenii români care au domiciliul sau reședința în România. În consecință, orice dezbatere legată de legislație electorala pentru Diaspora trebuie să aibă în vedere principiul egalității dreptului de vot al cetățenilor.
  2. Totodată considerăm că legislația electorală trebuie să permită suficiente modalități simple și sigure de vot pentru ca cetățenii români să poată vota cu ușurință. În spiritul principiilor enunțate la punctul 1, aceste modalități trebuie să fie disponibile, fără discriminare și fără excepție, tuturor cetățenilor români, fără deosebire de domiciliu sau reședință, atat pe teritoriul țării cat și în străinătate. Pentru noi este important  să ne asigurăm de egalitatea dreptului la vot și a accesibilității votului pentru toți cetățenii români. 
  3. În momentul de față, legislația electorală românească este formată dintr-o multitudine de legi care reglementează, pentru fiecare tip de alegeri în parte, regulile de organizare și desfășurare a scrutinului. Codul electoral este acea lege care unifică prevederile care sunt comune tuturor tipurilor de alegeri, într-un singur text legislativ. Discuția unor inițiative legislative punctuale, chiar dacă este justificată, nu rezolvă problema lipsei unui cadrul legal unitar și previzibil pentru toate tipurile de scrutin. . Doamna Anca Dragu, președinta Senatului, și membră a USR PLUS a promis încă din luna decembrie a anului trecut înființarea Comisia de Cod Electoral. Este imperios necesar ca această comisie să fie înființată și să fie începute dezbaterile legislative în cadrul ei, într-un mod cat se poate de transparent și cooperant. 
  4. Un alt element critic este un registru electoral unic, eliminand astfel nevoia diasporenilor de a se inregistra pentru fiecare scrutin electoral. 
  5.  Apreciem declarațiile făcute de reprezentanții USR PLUS în sensul înființării Comisiei de Cod Electoral în cel mult o lună de la data acestei întâlniri. Ne declarăm disponibilitatea de a participa la o dezbatere pe tema legislației electorale în cadrul Comisiei de Cod Electoral cât mai curând după data limită de 19 iunie 2021 la care această comisie își va fi început activitatea. Considerăm că dialogul pe tema legislației electorale trebuie purtat într-un cadru comun între parlamentarii tuturor partidelor democratice și societatea civilă. Din punctul nostru de vedere, Comisia de Cod Electoral este cadrul optim pentru a purta acest dialog. Ne așteptăm din partea parlamentarilor care au promis înființarea acestei comisii să își respecte promisiunea făcută.
  6. Legat de declarațiile făcute de reprezentanții USR PLUS pe tema Comisiei de Cod Electoral și a legislației electorale considerăm că asemenea demersuri trebuie făcute în acord cu ceilalți membri ai coaliției de guvernare, în cazul de față PNL și UDMR. Considerăm că numai printr-o colaborare vizibilă la nivelul coaliției de guvernare acest demers legislativ poate avea succes. 

Ne bucurăm să vedem că există interes pentru subiectul legislației electorale, esențial pentru pentru consolidarea democrației românești. Sperăm într-o materializare cât mai grabnică a Codului Electoral, demers pe care îl susținem cu toată deschiderea neceasră.

20 mai 2021

DOR – Romanian Diaspora

Rezist Zürich 

Rezist Lyon

Diaspora Civică Berlin

The Diaspora Initiative

Silvia Gugu, Președinta secției de vot 150, Annemasse, Franța

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *