Lansarea publică a raportului “Votul în Străinătate – Alegerile Parlamentare 2020” – Comunicat

Lansarea raportului votul în străinătate

În data de 5 februarie a avut loc lansarea publică a raportului “Votul în Străinătate – Alegerile Parlamentare 2020” conceput de către The Diaspora Initiative, Diaspora Civică Berlin, DOR – Romanian Diaspora și Rezist Zürich

Raportul, consolidat în urma comentariilor primite din partea institutiilor de resort și din partea societății civile din diaspora, a generat o discuție constructivă, dinamică și la obiect.

Pe 26 ianuarie am lansat raportul în prezența instituțiilor cu care am colaborat în toate etapele scrutinului iar pe 27 ianuarie, am discutat aceste aspecte cu reprezentanții diasporei în Parlament.  

La invitația noastră au participat:

Din partea instituțiilor:

  • Sandra Pralong (Consilier de stat pentru diasporă, Președinția României)
  • Iulian Ivan (Director General, Biroul Organizare Procese Electorale, MAE)
  • Andrei Lupu (Deputat/Comisia pentru cod electoral, Parlamentul României)
  • Constantin Mitulețu-Buică (Președinte, AEP)

Societatea civilă (România):

  • Septimius Pârvu (Expert Forum)
  • Denisa Soare (Declic)

Prin această inițiativă reafirmăm necesitatea unei reforme electorale de substanță. Până în 2024 ne dorim un cadru legislativ stabil, care să răspundă proporțional realităților din țară și din străinătate. Dezbaterea noului cod electoral nu poate exclude dimensiunea votului în străinătate și nici perspectiva diasporei, o circumscriptie de peste 5 milioane de suflete. Fără această schimbare, comunitățile din România și de peste hotare, noi toți vom continua să suportăm costurile slăbirii procesului democratic, din cauza unor ineficiențe cumulate, dar și tolerate. Subliniem că proiectul codului electoral trebuie asumat la nivelul partidelor, printr-un efort comun și voință politică. Realitatea impune ca acest dialog să continue pe termen lung. Ne oferim și ne dorim sa fim parte activă a acestui dialog. 

Raportul tratează organizarea alegerilor parlamentare în străinătate, inclusiv votul prin corespondență, votul la secție, promovarea și informarea despre votul în contextul pandemiei, atât din partea instituțiilor implicate în alegeri cât și din partea societății civile. 

Lansarea unei astfel de analize detaliate a votului în străinătate reprezintă o premieră. Raportul este public și poate fi accesat aici. Dacă aveți întrebări, observații sau sugestii, vă invităm să ni le adresați în continuare aici până la sfârșitul lunii februarie. Vom adresa aceste întrebări autorităților competente și vom publica un răspuns agregat imediat ce este disponibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *