Gânduri pentru 10 mai

de Mihnea Mihai

www.cristian-bucur.ro

Zece Mai ne-a fi de-a pururi
Sfântă zi, căci ea ne-a dat
Domn puternic țării noastre
Libertate și Regat

Imn de 10 mai, de Vasile Alecsandri

Versurile poeziei “Imn de 10 mai”, scrisă de Vasile Alecsandri, poartă inevitabil patina timpului. Ele ne amintesc de tripla importanță a zilei de astăzi. Iar această reamintire este un bun prilej de a ne întreba de semnificația modelului Carol I pentru România de astăzi.

Carol I. Foto credit: Wikipedia

Sărbătorim astăzi un proiect de construcție a României moderne, puternic legat de persoana primului nostru rege. Și, prin aceasta, sărbătorim o Românie în care schimbarea a fost posibilă și, în mare parte, a fost realizată.

Venit din sudul Germaniei de astăzi într-o perioadă de tensiuni între Prusia și Imperiul Austro-Ungar, tânărul principe pune pentru prima dată piciorul în București la data de 10 mai 1866. După debarcarea regimului personal al lui Alexandru Ioan Cuza printr-o lovitură de stat și după ce Filip, conte de Flandra și frate al regelui Leopold al Belgiei, refuză tronul principatelor, noul principe străin găsește la venire o țară cu multe probleme și decalaje. De exemplu, el parcurge drumul de la Turnu Severin la București cu trăsura într-o vreme în care Europa Centrală și Occidentală avea deja o rețea densă de căi ferate. Contemporanii consemnează de asemenea reacția mirată a principelui la vederea palatului princiar, nimic altceva decât o casa ceva mai mare și mai bună.

După 11 ani de domnie, Carol și guvernul sau se remarcă printr-o decizie curajoasă. Poziționați abil de partea Imperiului Rus în războiul din 1877-1878 cu Înalta Poartă, ei declară independența României la 10 mai 1877. Noul stat independent România participă la războiul ruso-turc în care principele Carol are un aport strategic decisiv. În bătălia de la Plevna, principele are comanda reunită a trupelor ruso-române pe care le conduce dintr-o situație de inferioritate spre victorie. În cursul întregului război Carol comandă efectiv Armata Română pe câmpul de luptă. Victoria Imperiului Rus este în bună parte rezultatul strategiei militare folosită de principele Carol. Chiar dacă România pierde în mod nedrept trei județe din sudul Basarabiei, ea câștigă Dobrogea și, în urma Congresului de la Berlin din 1878, îi este recunoscută independența.

Ca o încununare a independenței, principele Carol este încoronat rege la 10 mai 1881.

România din 1881 este schimbată în bine față de România din 1866. În decurs de 15 ani, prin persoana regelui Carol I și a sfătuitorilor săi, România își câștigă independența și își consolidează drumul spre modernitate. Pe drumul lungii domnii a lui Carol I avem momente culturale de vârf: afirmarea poeților și scriitorilor din jurul ”Junimii”, ca Mihai Eminescu sau Ion Creangă. Tot în timpul domniei lui terminăm proiecte majore de infrastructură, cum ar fi construcția podurilor de cale ferată peste Dunăre dintre Fetești și Cernavodă, sau modernizarea portului din Constanța.

Aceste realizări rămân în memoria noastră colectivă, chiar dacă domnia lui Carol a cunoscut și momente mai puțin onorabile, cum ar fi cele două răscoale țărănești sau neacordarea cetățeniei evreilor care locuiau în România.

Astăzi, România se află într-un moment de cumpănă similar celui din 1866. Bazele unei dezvoltări solide există. Din 2004 avem cea mai bună garanție de securitate prin apartenența la NATO iar din 2007 suntem membri ai Uniunii Europene, o comunitate ce ne finanțează proiectele de dezvoltare și ne protejează de derapajele tipice unei democrații consolidate doar insuficient.

Ceea ce avem doar insuficient este un spirit Carol I. Indiferent de poziția noastră în societate, responsabilitatea pentru schimbarea în bine a României ne aparține. Putem schimba mult prin implicarea civică: prin proiecte caritabile, prin proiecte educaționale sau de informare. Putem schimba multe dacă ne luăm în serios rolul de cetățeni și venim cu cererile noastre concrete către cei pe care i-am ales. Schimbăm România în bine dacă învățăm să ne tratăm concetățenii fără prejudecăți și fără discriminări. Și, să nu uităm, una dintre cele mai serioase baze ale schimbării este participarea la vot.

Dacă dorim să ne uităm cu admirație peste 15 ani la România, dacă dorim să fim mândri de modul în care noi putem influența în bine țara din care provenim, trebuie să votăm la următoarele alegeri: în 26 mai la Europarlamentare, în noiembrie la Prezidențiale, iar anul viitor la alegerile locale și parlamentare.

Eu ies la vot. Pentru că votul pune bazele unei dezvoltări sănătoase a României, în ciuda imperfecțiunilor mai mari sau mai mici pe care partidele politice actuale le au. Și după vot voi rămâne în dialog cu aleșii pentru a-i îndemna activ să-și respecte promisiunile.

Cred că proiectul nostru este pe termen lung și drumul nu va fi mereu ușor. Dar sunt sigur că România are capacitatea de a se schimba în bine. Ne vedem cu toții la vot în 26 mai și începem reconstrucția europeană a României!

Foto credit pentru poza din titlu: By Firehawk2047 – Own work, CC BY-SA 3.0 ro, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16319006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *