Timișoara, România : după 29 de ani, noi suntem oamenii

de Mihnea Mihai

20 decembrie 1989. După patru zile de represiune sângeroasă, timișorenii ies din nou în stradă. Angajații și muncitorii din fabricile orașului declanșează grevă generală. Oamenii își cer libertatea.

Soldații refuză să tragă în mulțime și ignoră ordinele superiorilor. Mulțimea merge spre centrul orașului. În comitetul județean de partid, demnitarii veniți de la București sunt obligați să noteze revendicările: ”demisia lui Ceausescu, a guvernului, retragerea armatei din oras, eliberarea celor arestati, eliberarea mortilor catre familii, tiparire la poligrafie a doleantelor revolutionarilor”.

Armata a fost retrasă in cazărmi, iar cei arestați au fost pur și simplu eliberați. Aceasta a fost prima victorie a Revoluției Române.

20 decembrie 2018. București. Rudel Obreja și Dan Șova, condamnați pentru fapte de corupție, sunt eliberați în primele ore ale zilei. Nevinovați? Nu. Probleme de procedură. Direcția Națională Anticorupție este slăbită după revocarea doameni Kövesi. Șefa interimară a DNA declară într-o înregistrare obținută de G4media:

îmi răsună și acum în urechi discuția de la restaurant de lângă mine, cu ăștia doi care făceau afaceri cu primăria, și ziceau: stai liniștit că D.N.A.-ul a murit, procurorul general e în evaluare, pe ăștia au căzut controalele, Dumbravă de la SRI s-a dus, deci nu mai e nicio problemă

Legile justiției au fost modificate în favoarea corupților. Codurile penale mutilate ar urma să fie modificate prin ordonanță de urgență. Se încearcă o amnistie sau grațiere în masă. De ce? Pentru că exact astăzi, după 29 de ani, corupții trebuie să scape de închisoare.

Dar urmașii demnitarilor de atunci ne-au uitat pe noi, oamenii. Oamenii care în 20 decembrie 1989 îi dictam lui Constantin Dăscălescu, prim-ministrul lui Ceaușescu, revendicările. Protestatarii care în februarie 2017 am ieșit masiv în stradă. Pe noi, cei care am strigat ”Justiție, nu corupție!” , ”DNA, să vină să vă ia!”.

Refuzăm amnistia. Refuzăm grațierea. Și dorim să rămânem membri ai Uniunii Europene.

Guvernanților, luați o bucată de hârtie. Scrieți după dictare: ”Demisionăm. Acum. Neîntârziat”. Și plecați acasă.

Vremea vostră a trecut! Vremea noastră începe!

Foto credit: Opinia Timișoarei, Stelian Pavalache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *