O singură Românie – fără corupție

Foto credit: Daniel Schmid

de Mihnea Mihai

Din România am primit astăzi o veste bună. Nu este bilanțul celor doi ani de la alegerile din 2016. Nici vreun nou protest mare, care să zguduie guvernarea actuală, mai preocupată și ea de amnistie și grațiere decât de bunul mers al treburilor țării. Am primit, seci și totodată cuprinzătoare, niște cifre.

Cifrele primite sunt, din câte știm, primul sondaj din 2017 încoace pe teme de corupție, amnistie și grațiere. Și ele prezintă o imagine fără echivoc. În proporție covârșitoare, de 91%, românii se declară contra amnistierii și grațierii pentru fapte de corupție. Procentul variază în mod nesemnificativ dacă ne uităm pe grupe de vârstă, pe grupe de preferințe politice, pe diferența dintre rural și urban sau pe diferența dintre cele trei provincii istorile ale României. Pe scurt, o țară întreagă cu toate diferențele ei se unește în jurul unui mesaj:

nu amnistiați și nu grațiați corupții

Și tot atâția români, 91%, doresc ca țara noastră să rămână membră a Uniunii Europene.

Mesagerii acestei vești bune, colegii din ONG-ul Geeks for DemocracyInstitutul de Studii Sociale şi Politice și finanțatorii din cadrul Fondului pentru Democrație merită mai mult decât o simplă menționare. Ei sunt dovada maturizării societății civile în ultimii ani.

Grupuri civice din țară și diaspora au dus mesajul acestui sondaj mai departe, către președinte și clasa politică. Inițiativa unor cereri concrete ca urmare a sondajului aparține grupurilor civice din București. Prietenii noștri din Timișoara, Arad, Oradea, Sibiu și Brașov susțin mesajul public alături de prietenii din München, Birmingham, Dublin, Paris, Milano, Lyon.

Din Zürich urmărim cu interes parcursul mesajului colegilor noștri. Mai cu seamă ne interesează reacțiile clasei politice la mesajul fără echivoc al populației. Suntem tot în decembrie, la fel ca în 1989. Auziți vocea noastră, dragi politicieni? Acționați acum, nu e prea târziu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *