10 august – 10 decembrie : nu uităm!

Foto credit: Daniel Schmid

de Mihnea Mihai

Astăzi, 10 decembrie 2018, este o dublă aniversare. Au trecut exact 4 luni de la protestele din 10 august, fără să știm cine este responsabil pentru moartea lui Ilie Gâzea. Nu știm ce se întâmplă cu ancheta procurorilor legate de violențele staului, prin Guvern și Jandarmerie, contra propriilor cetățeni. Vedem în ce mod respingător responsabilii pentru reprimarea protestelor își cer înaintarea în grad sau pensionarea, evident cu una dintre prea multele pensii speciale. Cum vom putea uita toate acestea? Cei vinovați: credeți că veți scăpa?

 

Dar nici o aniversare nu vine singură. Și, am adăuga, nici o coincidență nu este pur întâmplătoare. Tot astăzi avem bucuria să sărbătorim 70 de ani de la semnarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. Iar în articolul 20 al acestei declarații spune:

(1) Everyone has the right to freedom of peaceful assembly and association.

sau, tradus în limba română:

1. Orice persoană are dreptul la libertatea de întrunire şi de asociere paşnică.

Exact acest drept pe care voi, cei de la putere, l-ați încălcat prin reprimarea violentă a protestelor din 10 august. Prin gazarea a mii de protestatari pașnici, femei și copii, prin folosirea de gloanțe oarbe și violență nejustificată. Să fie oare adevărat, guvernanților, că ați infiltrat cu bună știință elemente violente în mulțime pentru a discredita protestele și a găsi justificări pentru violențele voastre?

Faptele voastre, ale celor care vă știți vinovați,  sunt deja pe masa Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului . Raportul făcut de politologul Marius Stan pentru comunitatea Declic descrie în detaliu și cu dovezi violențele din București. Timpul trece, dar nu în favoarea voastră!

Iar în curând veți putea admira în casele românilor calendarul 10 august – never forget. Semn că nu uităm cele întâmplate atunci. Obișnuiți-vă de pe acum cu imaginile: jandarmi, guvernanți, membri de partid și , mai ales, posibili viitori inculpați.

Nu vom uita niciodată!

Mulțumim pentru poze, Dana Hering!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *