PUNCT OCHIT la Rezist Zürich – cu Mihnea Mihai II

In memoriam George H.W. Bush

Foto credit: Daniel Schmid

de Mihnea Mihai

În data de 30 noiembrie 2018 a plecat dintre noi al 41-lea președinte american, George H. W. Bush.

S-a vorbit mult despre George Bush senior și rolul său în încheierea pașnică a Războiului Rece. A fost evidențiată participarea lui în cel de-al Doilea Război Mondial ca pilot, cariera sa politică și de rolul determinant pe care George Bush senior l-a jucat în primul Război din Golf. Toate acestea sunt binemeritate și îndreptățite, dar nu îl descriu în totalitate pe președintele Bush senior.

Unii l-au criticat pe președintele Bush senior pentru cinismul lui și pentru faptul că a favorizat mult prea des interesul propriu în detrimentul principiilor.

Și totuși, președintele Bush credea că “there could be no definition of a successful life that does not include service to others.” – ”nu există nici o definiție a unei vieți împlinite care să nu conțină (ca activitate de dorit) sprijinul acordat altor oameni”. Afinitatea sa pentru binele public și ajutorarea nevoiașilor îi este educată din copilărie de mama lui. Sub influența unei tragedii de familie înființează în Texas o fundație ce își propune sprijinirea cercetării în domeniul cancerului.

După încheierea mandatului prezidențial, George Bush senior se înscrie în tradiția președinților americani dedicați activităților umanitare. Împreună cu fostul președinte Clinton strânge fonduri pentru victimele tsunami-ului din Asia de Sud Est din anul 2004, iar în anul 2005 și pentru victimele uraganului Katrina.

Membru al Partidului Republican, cunoscut pentru politica sa favorabilă mai degrabă mediului de afaceri, președintele Bush senior se simte totodată solidar cu cei mai slabi și cu cei care își dedică viața ajutorării semenilor. ”Un voluntar” – spune el – ”este persoana care poate vedea ceea ce alții nu văd, care poate simți ceea ce majoritatea nu pot simți. Deseori, aceste persoane cu un dar special nu se văd pe sine ca voluntari, ci ca cetățeni – cetățeni în cel mai deplin sens, parteneri ai civilizației noastre”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace pe acest om, cu bunele și relele lui. Iar noi să ne întrebăm: suntem pregătiți să ducem mai departe această viziune despre voluntariat și întrajutorare a președintelui Bush senior?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *