Rezist Zürich la Radio Europa Liberă

”Aici e Radio Europa Liberă”. În anii comunismului, acest mesaj era sinonim cu libertatea și informația care circula, pe calea aerului, peste granițe și ziduri ideologice. Astăzi, urmare a deteriorării statului de drept și a slăbirii presei independente, Radio Europa Liberă și-a reînceput, spre marea noastră bucurie, emisiunile către România.

Rezist  Zürich a fost prezentat de către președintele asociației, Mihnea Mihai, de la această tribună a democrației române. Suntem onorați că am putut răspunde întrebărilor Iolandei Bădiliță despre Rezist Zürich și rolul diasporei în societatea românească. ”…rolul Diasporei este unul de curea de transmisie între societățile occidentale unde trăim și societatea de acasă. … Noi trăim în niște țări care au anumite valori și ne identificăm cu valorile țărilor în care trăim. De exemplu, democrația și statul de drept sunt esențiale pentru ca, din creativitatea oamenilor, să putem avea invenții. Faptul că avem niște legi clare permite să avem patente, să patentăm invențiile și să producem apoi cu ele lucruri care ne interesează. În spatele acestei creativități a Occidentului stă această idee de libertate, de drepturi.

Rolul nostru, ca diaspora, este să transmitem acest mesaj în România: că societatea în care trăim, și care ne-a primit, și care ne-a apreciat pentru eforturile noastre, are la bază exact aceste drepturi care în România încă nu sunt implementate, și iată că în ultimii doi ani chiar s-au făcut pași înapoi. Aici văd eu rolul și contribuția esențială a Diasporei în ceea ce privește România. Sigur, și în banii pe care îi trimitem acasă, și în firmele pe care le deschidem, dar în primul și în primul rând prin faptul că noi vorbim despre valorile societății în care trăim, în care fiecare dintre noi a avut succes și a fost acceptat, și încercăm să transmitem și în România și aceste valori și să le construim și în societatea de acasă.”

Lupta Europei Libere din perioada comunistă se continuă firesc cu lupta asociațiilor civice din Diaspora pentru un stat de drept și o justiție independentă. Acum suntem mai mulți, iar împreună suntem mai puternici!


Interviul integral îl puteți asculta aici:

și citi aici:

https://www.europalibera.org/a/interviu-mihnea-mihai-rezist-zurich/29625251.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *