Poziție publică – Alegeri sub semnul pandemiei

Pandemia pornită la sfârșitul anului 2019 din China a pus toate statele în fața unor noi realități. Este firesc, deci, ca și procesul electoral să se adapteze. Faptul că Autoritatea Electorală Permanentă prezintă într-un comunicat un rezumat al măsurilor luate de autoritățile din întreaga lume este o contribuție binevenită.

În calitate de participanți, delegați și observatori la alegerile europarlamentare și prezidențiale, dorim să contribuim la discuția legată de organizarea procesului electoral în afara României pentru alegerile parlamentare din anul 2020.

Ipoteza noastră de lucru este că restricțiile de mișcare existente în luna aprilie 2020 nu vor mai fi integral în vigoare în decembrie 2020, dar nici nu vor fi eliminate complet. Luăm în calcul și posibilitatea apariției unui al doilea val al pandemiei.

Noi, semnatarii acestui document, recomandăm promovarea votului prin corespondență ca alternativă la votul la secție prin campanii publicitare adecvate. În paralel pot fi remediate deficiențele procesului pe care le-am semnalat aici

Argumentele sunt următoarele.

Impactul pandemiei asupra votului la secție

În țările unde locuim (Marea Britanie, Franța și Elveția) măsurile de restricționare a vieții publice au dus la anularea tuturor evenimentelor planificate pentru lunile martie – mai. În bună parte, acestea au fost reprogramate pentru a doua parte a anului 2020. Ele se vor suprapune cu evenimentele planificate inițial să aibă loc în a doua jumătate a anului curent. Acest factor va îngreuna, credem noi, găsirea unor spații adecvate. În cazul cel mai optimist, spațiile vor putea fi găsite la costuri semnificativ mai mari decât la precedentele scrutine.

Simularea impactul pandemiei asupra votului se poate face prin evaluarea impactului măsurilor de prevenție propuse de autoritatea sanitară a Statelor Unite, CDC, pentru organizarea de alegeri în timpul pandemiei. Evitarea organizării secțiilor de votare în spații apropiate de rezidențele pentru seniori sau de rezidențele pentru persoane cu nevoi speciale reduce numărul de spații ce pot fi închiriate. De asemenea, plasarea cabinelor de vot la intervale mai mari și măsurile de distanțare socială vor crește necesarul de spațiu pentru o secție de vot. Un cost suplimentar va fi generat de mijloacele de igienă și dezinfectare necesare în timpul alegerilor.

În concluzie, organizarea secțiilor de vot se află în fața unor provocări noi. Cerințele crescute de spațiu, combinate cu solicitările mai numeroase în perioada organizării votului, vor face dificilă găsirea unor spații adecvate.

Impactul pandemiei asupra votului prin corespondență

Autoritatea sanitară a Statelor Unite recomandă votul prin corespondență, acolo unde legislația îl permite, pentru a reduce contactul direct în secțiile de votare. În Germania, statul federal Bavaria a organizat turul secund al alegerilor locale din data de 29 martie 2020 exclusiv prin corespondență în contextul pandemiei.  De asemenea, statul Maryland va testa în luna aprilie posibilitatea organizării unui vot doar prin corespondență ce se poate generaliza la nivelul Statelor Unite. Atât în cazul Germaniei, cât și al Statelor Unite, votul prin corespondență este un sistem cu vechime, bine cunoscut atât de autorități, cât și de către alegători.

România permite în prezent votul prin corespondență doar cetățenilor cu domiciliul sau reședința în străinătate. Scrutinul din 2020 este al treilea cu acest tip de vot. El are anumite deficiențe ce pot fi remediate și pe care le-am semnalat pe larg la momentul potrivit. În contextul dat, votul prin corespondență poate ușura semnificativ organizarea alegerilor în străinătate, în condiții sanitare corespunzătoare, dacă se remediază deficiențele semnalate și este promovat adecvat, atât prin AEP, cât și prin Ministerul Afacerilor Externe și ambasade. Pentru votul prin corespondență se înscriseseră în primele 8 zile de la deschiderea procesului doar 338 de cetățeni.

În concluzie, recomandăm promovarea votului prin corespondență ca alternativă la votul la secție prin campanii publicitare adecvate. Dezideratul unui vot exclusiv prin corespondență este, credem noi, un proiect pe termen mediu. La momentul 2020,  promovarea adecvată a votului prin corespondență poate scădea presiunea asupra secțiilor de vot.

Asociația “Rezist Zürich”

Rezist WMW

Rezistența din Diaspora

10 aprilie 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *