Bilanț și recomandări după încheierea votului prin corespondență

Alegerile prezidențiale din noiembrie 2019 au fost al doilea tur de scrutin din istoria României în care cetățenii cu domiciliul sau reședința în străinătate au putut vota prin corespondență. După cum am mai menționat, votul prin corespondență reprezintă un instrument util și binevenit de vot în străinătate. Votul prin corespondență reduce dependența de autoritățile locale din țările gazdă și de disponibilitatea cetățenilor români din străinătate în ceea ce privește organizarea de secții suplimentare de vot. De asemenea, votul prin corespondență permite o mai bună alocare și folosire a banilor publici pentru organizarea alegerilor, bani  plătiți de cetățeni prin taxe și impozite. Este însă necesar ca procesul votului în sine să fie transparent, iar cetățenii să aibă încredere în corectitudinea și eficiența lui.

Rezumat

Privit retrospectiv, trei elemente au caracterizat votul prin corespondență de la alegerile  prezidențiale din 2019: timpul relativ scurt în care s-a pus pe picioare sistemul, numărul, la o primă privire, relativ mic de participanți și numărul relativ mic de voturi returnate de către alegători. Față de scrutinul parlamentar din 2016, primul la care votul prin corespondență a fost posibil în România, a existat însă o participare mai bună, un proces mai transparent și o informare mai largă a cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate. În acest sens, chiar dacă procesul trebuie îmbunătățit, organizarea votului prin corespondență a dovedit că o îmbunătățire graduală este posibilă și că există deschidere din partea alegătorilor pentru folosirea acestui sistem alternativ de vot. Un exemplu în acest sens este petiția inițiată de Declic pentru susținerea votului prin corespondență, petiție semnată de peste 65.000 de cetățeni.

Noi, semnatarii acestui document, încurajăm îmbunătățirile descrise în detaliu mai jos. Procedural, îmbunătățirile propuse de noi privesc atât modalitatea de înscriere, cât și modalitatea de vot în sine. Îmbunătățirile procedurale sunt detaliate în capitolul Sugestii de îmbunătățiri ale procedurii de înscriere și de votare și prevăd Înființarea unui call center pentru dialogul cu alegătorii, Campanii publicitare de informare asupra posibilităților de înnoire a actelor și asupra votului prin corespondență, atât în media clasică, cât și în mediul online, Îmbunătățiri procedurale generale și Educare civică cu privire la procedura de vot, caracteristicile ei de siguranță și importanța votului în procesul democratic.

Instituțional, pornim de la observații făcute în decursul dialogului cu autoritățile implicate (Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Externe, Poșta Română). Am constatat că, atâta vreme cât deciziile necesare depind de o singură autoritate, disponibilitatea de a discuta despre îmbunătățiri și de a le implementa în general există. Dacă deciziile depind de deciziile mai multor autorități, considerăm că procesul poate fi îmbunătățit prin desemnarea unui coordonator la nivelul administrației publice centrale cu scopul de a armoniza interacțiunea între autoritățile implicate și de a fi punct unic de contact pentru românii din străinătate în probleme legate de vot ce țin de coordonarea instituțiilor implicate și de relația acestora cu Guvernul și Parlamentul.  

Ne exprimăm speranța că votul prin corespondență la alegerile parlamentare va reprezenta un progres atât de procedură, cât și de acceptanță, față de votul de la alegerile prezidențiale. După efectuarea îmbunătățirilor procedurale propuse, ne putem imagina că acest procedeu de vot poate fi extins pentru toți cetățenii români, indiferent de reședință, și pentru toate tipurile de alegeri și pentru referendumuri. 

Date

Pentru alegerile prezidențiale s-au înregistrat, conform datelor de pe site-ul www.votstrainatate.ro , 41.003 înscrieri pentru votul prin corespondență.  La primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019 s-au înregistrat , conform site-ului https://prezenta.bec.ro/prezidentiale10112019/abroad-precincts , 25.189 de voturi prin corespondență primite (voturi nule plus voturi exprimate valid), adică 61.43% din numărul de înscrieri. La al doilea tur de scrutin, numărul de voturi prin corespondență primite a scăzut, conform site-ului https://prezenta.bec.ro/prezidentiale24112019/abroad-precincts , la 17.503 voturi, adică 42.69% din numărul de înscrieri.

Ca urmare a solicitărilor adresate de semnatari Autorității Electorale Permanente și Poștei Române, semnatarii acestui bilanț au primit următoarele date privind votul prin corespondență. Din cele 41.003 de cereri de înscriere au fost aprobat un total de 35.917 de cereri.  2.060 de cereri nu au întrunit toate condițiile pentru aprobare din motive de acte lipsă sau expirate, în 2.071 de cazuri adresa de e-mail a cererii nu a fost validată. 173 de cereri au fost anulate de către persoanele care le-au depus, iar în 782 de cazuri s-au înregistrat cereri multiple, valabilă rămânând ultima cerere de vot. Din totalul de 35.917 plicuri cu buletine de vot trimise de către Poșta Română prin poștă recomandată către electori, un număr de 1.769 au fost returnate din motive de adrese incomplete sau invalide. Dinspre alegători, un număr de 4.455 de plicuri au ajuns la secțiile de votare după expirarea termenului limită, 3703 dintre acestea ajungând în România iar restul la misiunile diplomatice din străinătate. 

Raportat la numărul de cereri de înscriere, numărul de cereri multiple sau anulate de către petiționari reprezintă un procent de 2.33%. 5.02% dintre cereri au fost refuzate din motiv de acte lipsă sau expirate, în timp ce 5.05% dintre cereri au fost refuzate din cauza lipsei de validare a adresei de e-mail. Numărul de plicuri returnate din cauza adreselor incomplete sau invalide ale alegătorilor reprezintă un procent de 4.31%. Numărul pe plicuri returnate  după termenul de înscriere, raportat la data de 10.12.2019 de către Poșta Română, reprezintă un procent de 10.87% din numărul de înscrieri. Un procent între 10 și 30% dintre voturile nereturnate (în funcție de turul la care ne raportăm) nu se regăsesc în statistici, deși este posibil să apară pe măsură ce mai ajung plicuri cu buletine de vot la destinație. Credem că ele pot reprezenta fie buletine de vot ajunse la cetățeni dar nereturnate din diverse motive, fie buletine de vot trimise de către alegători care nu au ajuns până la data de 10 decembrie 2019.

Din discuții cu membrii ai secțiilor de votare din străinătate care au primit voturi prin corespondență a rezultat că aproximativ 5% dintre plicurile primite au fost anulate din cauza includerii incorecte a certificatului de alegător. 

Analizând datele care ne stau la dispoziție considerăm că accentul eforturilor de îmbunătățire ar trebui axat, în această ordine, pe următoarele puncte:

 1. Explicarea cât mai detaliată și pe cât mai multe căi a procedurii de vot prin corespondență
 2. Avertizarea electorilor astfel încât plicurile cu buletinele de vot să fie trimise în timp util
 3. Informarea prin campanii media cu privire la modurile de actualizare ale actelor de identitate
 4. Sensibilizarea alegătorilor cu privire la importanța validării adreselor de e-mail 
 5. În cazul alegerilor cu mai multe tururi de scrutin: sensibilizarea alegătorilor în vederea trimiterii votului mai degrabă la misiunile diplomatice decât în țară.

Sugestii de îmbunătățiri ale procedurii de înscriere și de votare

Înființarea unui call center pentru dialogul cu alegătorii

Rolul acestui call center este de a prelua corespondența și comunicațiile venite pe toate canalele media dinspre alegători: scrisori în sistem clasic, telefoane, atât în sistem clasic, cât și prin aplicații de tipul Skype sau WhatsApp, e-mailuri, mesaje pe conturile Social Media sau messenger și de a pune cetățenilor la dispoziție informații cu privire la procedura de înscriere și la procedura de vot în sine.

Call centerul, accesibil prin cât mai multe canale media, ar deveni principala platformă de comunicare între cetățeni și autorități pe tema votului prin corespondență. Din call center se pot desfășura următoarele activități de informare și coordonare:

 • Informarea verbală cu privire la detaliile procedurii votului prin corespondență, în special cele care rămân nelămurite după vizionarea și citirea materialelor de prezentare
 • Contactarea telefonică a persoanelor ale căror adrese de e-mail nu a fost validată pentru a verifica motivele lipsei de validare
 • Contactarea telefonică a persoanelor cu acte lipsă sau expirate pentru a verifica alternative de legitimare sau posibilități de reînnoire ale actelor
 • Contactarea persoanelor de la care plicul cu buletinele de vot se întoarce cu mențiunea de adresă poștală incompletă sau invalidă

Tot prin intermediul call centerului se poate coordona informarea legată de stadiul trimiterii plicurilor cu buletinele de vot și de avertizarea alegătorilor în legătură cu datele optime pentru returnarea acestora. Sugerăm trimiterea următoarelor mesaje de informare:

 • un mesaj de informare prin e-mail / SMS / WhatsApp / Skype, către fiecare alegător înscris, în momentul trimiterii plicului prin poștă recomandată. Acest mesaj ar urma să conțină și numărul trimiterii, precum și un link spre pagina Track&Trace a Poștei Române, prin care se poate urmări transportul plicului de către poștă
 • în funcție de țara în care alegătorul a ales să primească buletinele de vot, un mesaj de avertizare prin e-mail în momentul în care timpul rămas până la ultima dată de trimitere se apropie de timpul mediu pentru trimiterea unui plic dinspre țara de reședință spre România. În acel e-mail se poate specifica și faptul că o trimitere locală, la misiunea diplomatică, ar avea șanse mai mari să ajungă în timp util.   
 • un mesaj de confirmare prin e-mail a primirii plicului în România. Acest mesaj ar urma să fie trimis în ziua în care plicul este primit și ar fi în plus față de cel trimis cu ocazia alegerilor prezidențiale, în momentul scanării plicului
 • păstrarea mesajului de confirmare a scanării plicului.
 • trimiterea unui mesaj special în momentul în care plicul a fost scanat,dar anulat în urma folosirii greșite a certificatului de alegător. Acest mail ar urma să conțină un link spre un video în care să fie explicat modul de folosire al certificatului de alegător. În funcție de prevederile legale la următoarele alegeri se poate preciza dacă persoana respectivă mai are dreptul să voteze la secție sau nu.

Campanii publicitare de informare asupra posibilităților de înnoire a actelor și asupra votului prin corespondență, atât în media clasică, cât și în mediul online.

Din punctul de vedere al semnatarilor, este recomandabil să existe următoarele campanii de media de informare pentru pregătirea votului prin corespondență. Aceste campanii trebuie coordonate între instituțiile implicate pentru a se evita situații în care nu sunt adresate grupului țintă. Asemenea situații au apărut, ca urmare a imposibilității promovării pe Facebook a site-ului de înscriere www.votstrainatate.ro pentru grupuri țintă aflate în afara României.  Pentru evitarea unor astfel de situații pe viitor, recomandăm rularea acestor campanii în străinătate prin conturile social media ale misiunilor diplomatice, după crearea unui cadru legal adecvat. Vedem această coordonare în sarcina unui coordonator la nivelul administrației publice centrale. Acest coordonator ar urma să fie punct unic de contact pentru românii din străinătate în probleme legate de vot ce țin de coordonarea instituțiilor implicate și de relația acestora cu Guvernul și Parlamentul.

Vedem drept necesare următoarele campanii de informare

 • Începând cu 1 an înaintea alegerilor și până la alegeri, o campanie de informare asupra posibilității de reînnoire a actelor expirate, respectiv de prelungire a actelor ce urmează să expire
 • Începând cu 6 luni înainte de alegeri și până la terminarea înscrierii o campanie de promovare a înscrierii la votul prin corespondență. Este obligatoriu și mult mai eficient, credem noi, ca această campanie să fie însoțită de un video explicativ al înscrierii și de o promovare a modalităților de a contacta call-centerul pentru întrebări.
 • În momentul în care sunt trimise plicurile cu buletinele de vot o campanie de informare, prin social media, legată de trimiterea plicurilor și de căile de contact pentru situația în care plicul nu ajunge în timp util
 • O campanie de conștientizare pentru trimiterea buletinelor cu opțiunea de vot în timp util. Această campanie poate fi organizată defalcat, pe țări, în funcție de durata media a trimiterii unui plic din țara respectivă în România.
 • O campanie de comunicare în timp real pe timpul “prezenta la vot” dar mai succint – un dashboard care arată cate plicuri au fost primite într-un punct “t” si numărul de înscrieri efectuate, pe țară, pe localitate, diaspora, România, etc. – propunem o aplicație accesibilă pe telefon ptr acest punct.
 • Colaborări cu operatorii de transport pe rute aeriene și terestre cu principalele orașe/capitale din Europa pentru promovarea offline a reînnoirii actelor expirate și a înscrierii la votul prin corespondenta.

Îmbunătățiri procedurale generale

Legat de procedura de înscriere: 

 • Deși înscrierea online este un procedeu simplu și transparent de înscriere, poate fi un procedeu mai dificil pentru persoanele puțin obișnuite cu mediul online. Pentru asemenea cazuri ar fi utilă păstrarea unei proceduri de înscriere prin poștă, similare celei de la alegerile parlamentare din 2016. De asemenea, ar trebui avută în vedere în general  facilitarea înscrierii pentru persoane cu dizabilități (scris mare, scris braille, scris în limbile minorităților) pentru care canalul online poate fi insuficient.
 • Propunem ca buletinele de vot să poată fi primite de către alegător și la o altă adresă decât adresa de reședință, în cazul în care alegătorul solicită acest lucru. Această opțiune ar veni în ajutorul persoanelor care lucrează și nu sunt prezente la domiciliu în cursul zilei pentru a primi poșta recomandată.
 • Revenim cu rugămintea de a implementa o statistică online cu o granularitate mai fină legată de solicitările de vot prin corespondență. În multe situații este util în cadrul procesului de înscriere să cunoaștem repartizarea pe regiuni a persoanelor înscrise , pentru a putea evalua necesarul de măsuri de popularizare a votului.

Legat de documentele de vot și materialul explicativ:

 • considerăm că este necesară includerea unui cod QR cu un link spre un video de explicare a procedurii de vot în materialul explicativ din plicul cu buletinele de vot
 • credem că materialul explicativ trebuie să insiste asupra faptului că certificatul de alegător nu trebuie inclus în plicul interior. Acest aspect poate fi menționat, ca avertisment, chiar și pe plicul interior.
 • mulți alegători s-au plâns că cele două sigilii pentru plicul interior și exterior se rup relativ ușor pe linia punctată. Credem că ar trebui analizate variante de sigilare mai ușor de folosit sau mai eficiente
 • pe plicul exterior este necesar să fie bine diferențiați destinatarul și expeditorul, cu menționare (from/to, în limba engleză) și chiar printr-o formă diferită de scris, eventual folosind limbile internaționale care se găsesc și în pașaportul românesc
 • Acolo unde poșta țării gazdă permite se poate menționa pe plicul cu materialele de vot că acesta conține documente și trebuie returnat doar după 20 de zile de neridicare.
 • Evaluarea de alternative de marcare a opțiunii ”votat”, altele decât autocolantul, în vederea evitării campaniilor cum a fost aceea cu autocolantul care se dezlipea și putea fi lipit în altă căsuță.

Educare civică cu privire la procedura de vot, caracteristicile ei de siguranță și importanța votului în procesul democratic.

Din experiența observării alegerilor, am constatat că mult prea mulți alegători sunt încă prea puțin familiarizați cu procedura de vot, cu drepturile și obligațiile care decurg de aici și cu rolul votului universal, egal, direct, secret, așa cum este prevăzut de Constituția României. Scurte materiale publicitare care să răspundă la întrebări punctuale, reclame în media clasică și online pe această temă, materiale didactice pentru școli, ar trebui create și distribuite în intervale regulate, indiferent dacă ne aflăm în preajma unei perioade electorale sau nu.

Extinderea votului prin corespondență și la alte tipuri de alegeri.

În prezent , legislația românească prevede posibilitatea votului prin corespondență doar pentru românii cu reședința în străinătate la alegerile prezidențiale, parlamentare și europarlamentare.

Din punct de vedere al Drepturilor Omului și al egalității între cetățeni, este de dorit ca această situație de favorizare a românilor cu reședința în străinătate să nu se permanentizeze. La fel, este de dorit ca excluderea votului prin corespondență de la alegerile locale să fie eliminată.

Din punct de vedere al procedurii de vot în sine observăm două aspecte: așa cum este astăzi, procedura de vot trebuie mai întâi îmbunătățită și mai apoi extinsă pentru un număr mai mare de alegători. Îmbunătățiri ce rezultă din participarea și observarea întregului proces de la alegerile prezidențiale sunt menționate în acest document. Credem că implementarea unor astfel de îmbunătățiri va duce și la creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile publice, încredere aflată, din păcate, la un nivel foarte jos în România.  

În consecință propunem realizarea de către AEP și MAE unui plan de implementare al îmbunătățirilor procesului de vot prin corespondență, care să specifice care dintre îmbunătățiri și până la ce dată pot fi implementate. Partidelor parlamentare le propunem ca, în funcție de acest plan, să efectueze modificările legislative necesare, inclusiv extinderea votului prin corespondență la alegerile din țară și la alegerile locale. Scopul ar fi ca extinderea votului prin corespondență să aibă loc imediat după îmbunătățirea procedurii de vot.  

Semnatari:

Asociația ”Rezist Zürich” 

Rezist WMW

Rezistenta din Diaspora

Romani in Basel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *