OUG pentru alegerile parlamentare / scrisoare deschisă către dl. prim-ministru Orban și către dl. ministru de interne Vela

Stimate domnule prim-ministru Orban,
Stimate domnule ministru de interne Vela,

Am aflat din presă (https://www.g4media.ro/oug-pentru-modificarea-legii-alegerilor-parlamentare-romanii-vor-putea-vota-pe-liste-suplimentare-la-orice-sectie-din-tara-sau-strainatate-diaspora-va-avea-la-dispozitie-trei-zile-pentru-a-merge-l.html) despre proiectul de Ordonanță de Urgență ce urmează să aducă modificări legii de organizare a alegerilor parlamentare. În calitate de asociații și grupuri ale românilor din străinătate implicate atât în protestele pentru menținerea statului de drept, cât și în organizarea secțiilor de vot și promovarea votului, considerăm că ordonanța propusă aduce îmbunătățiri binevenite procesului electoral. Observăm cu bucurie că numărul parlamentarilor pentru diaspora va fi adus mai aproape de realitatea din teren și că votul pe durata a trei zile va fi posibil și la alegerile parlamentare.

Vedem însă și anumite puncte vulnerabile ale modificărilor legislative făcute de ordonanță pe care dorim să le detaliem în cele ce urmează. Facem aceste observații cu o intenție sincer constructivă și sperăm că le veți considera ca atare.

1.) Credem că modificarea legislației electorale prin ordonanță de urgență în perioada când aniversăm 3 ani de la OUG13 și într-un moment în care este posibil să avem alegeri anticipate în mai puțin de 6 luni, este o metodă ce trebuie folosită cu reținere, chiar dacă ar fi acceptată de Comisia de la Veneția în situația prezentă. Într-un comunicat inițiat de noi în data de 25 iunie 2019 spuneam că ”Solicităm în consecință membrilor comisiilor juridice, a comisiei pentru drepturile omului și a comisiei pentru românii din afara granițelor, precum și tuturor partidelor politice, să inițieze de urgență consultări în vederea reformării legislației electorale împreună cu societatea civilă, cu românii din afara granițelor și cu observatorii electorali independenți. Solicităm ca acest dialog să se facă cu consultarea experților electorali ai OSCE și cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Scopul dialogului este reformarea sustenabilă a legislației electorale, bazată pe studii de impact și pe o susținere largă în societate. Alegerile parlamentare din anul 2020 trebuie să se desfășoare în condiții semnificativ îmbunătățite, urmând ca alegerile din anul 2024 să fie un exemplu de bune practici pentru statele membre ale UE.” (https://www.rezistzurich.com/diaspora-trebuie-sa-poata-vota-diaspora-trebuie-sa-fie-reprezentata-just/). Credem în continuare că acesta este modul dezirabil prin care să se aducă modificări legislației electorale pentru a crește credibilitatea votului.
2.) Deși salutăm creșterea numărului de parlamentari pentru diaspora, credem că este recomandabil și constituțional ca diaspora să fie reprezentată în parlament după o normă de reprezentare identică cu cea aplicată în țară, asa cum este prevazut in lege. Suntem deschiși în vederea unor discuții pe această temă atunci când se va ajunge la dezbaterea acestei ordonanțe în parlament.
3.) Deși salutăm creșterea perioadei de vot la trei zile în străinătate, trebuie să menționăm că la alegerile prezidențiale găsirea unor delegați dispuși să-și sacrifice 4 zile pentru un tur de alegeri a restrâns cercul persoanelor disponibile pentru organizarea votului. Considerăm că este important ca delegații din secțiile de vot și operatorii să aibă un program de lucru în acord cu legislația muncii, atât din România, cât și din țara gazdă. În cel mai defavorabil caz, trebuie ca delegații și operatorii de tabletă să poată fi înlocuiți după fiecare zi de activitate în secție. De asemenea, am înregistrat și reacții de neînțelegere din țară pentru această prevedere. Anumiți cetățeni văd în votul pe trei zile o discriminare pozitivă prea puțin justificată a diasporei.
4.) Deși putem înțelege motivația unei perioade mai scurte de anunțare a datei alegerilor în cazul alegerilor anticipate, vă rugăm să aveți în vedere că această prevedere va îngreuna serios posibilitatea de a identifica și rezerva săli propice pentru secțiile de vot din diaspora. Din experiența noastră, identificarea și rezervarea sălilor pentru vot trebuie începută cu 6 luni înainte de alegeri. O posibilă soluție parțială pentru această problemă este promovarea mult îmbunătățită a votului prin corespondență și implementarea sugestiilor noastre făcute în documentul atașat e-mailului nostru din data de 7 ianuarie 2020.

În speranța că aceste puncte vor conduce la îmbunătățirea procesului de vot, vă stăm cu plăcere la dispoziție pentru discuții pe această temă.

Cu stimă,

Asociația ”Rezist Zürich”
Rezist WMW
Rezistenta din Diaspora
Rezist Lyon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *