2020 – Înainte cu noi pași

un material de Rezist Zürich

Anul 2019 a reprezentat pentru România anul în care căderea în dictatură a fost evitată la limită. Condamnarea lui Liviu Dragnea, participarea bună la cele două scrutine și rezultatele lor masiv pro democratice au reprezentat semne clare dinspre popor și sistemul de justiție către întreaga clasă politică. Participarea record, de aproape 1 milion de alegători, la turul 2 al alegerilor prezidențiale din Diaspora subliniază atât importanța diasporei la vot, cât și potențialul ei de a contribui la deciziile ce privesc viitorul României atunci când ni se creează condiții decente de implicare. Nu în ultimul rând, înțelegem că participarea masivă la vot în străinătate a motivat și românii din țară să facă drumul până la cea mai apropiată secție. Suntem bucuroși că asociația noastră, Rezist Zürich, a avut un rol important în organizarea procesului de vot, a promovării votului prin corespondență și a desfășurării votului în cele două secții din Zürich.

Tot în 2019, guvernul PSD-ALDE a fost demis prin moțiune de cenzură. I-a urmat guvernul actual, format de PNL și susținut atât de fosta opoziție (PNL, USR, PMP), cât și de deputați și senatori foști susținători ai guvernului PSD-ALDE. Un pas înainte, fără discuție, față de guvernarea PSD, compromisă prin lupta contra independenței justiției și subminarea statului de drept, dar în același timp o soluție de guvernare foarte instabilă. Cererile pentru care am ieșit în stradă din 2017 încoace legate de statul de drept și independența justiției  rămân, desigur, nerezolvate, actuale și stringente. Pe de altă parte, înțelegem că, în condițiile date, posibilitățile de acțiune ale guvernului sunt mult mai limitate față de cele ale unui guvern cu o majoritate parlamentară stabilă. Rezolvarea instabilității la guvernare are șanse bune să se petreacă în anul 2020, fie prin alegeri parlamentare la termen, fie prin alegeri anticipate. În momentul când scriem acest text, ambele variante par posibile și sunt discutate public.

În acest sens, anul 2020 este un an cel puțin la fel de important pentru viitorul României cum a fost și anul 2019. Ne așteaptă, cu o majoritate parlamentară relativ instabilă, două hopuri importante pentru țară: alegerile locale și cele parlamentare. Și ne mai așteaptă ceva: propriile noastre așteptări, multe și variate, greu de îndeplinit imediat chiar și de cel mai bine intenționat guvern.

Atunci, ne putem întreba, care sunt șansele noastre în 2020? Credem că vom trece cu bine de 2020 dacă vom reuși să facem trei pași. Primul pas: trecerea de la protest la critică serioasă, dar constructivă în dialogul cu autoritățile. Al doilea: trecerea de la așteptări imediate la un plan de priorități coerente, structurate în timp. Al treilea : participarea la vot, pentru că experiența lui mai și noiembrie 2019 ne-au arătat că votul nostru contează. 

Pentru că acum are șanse să înceapă schimbarea pe care ne-o dorim. Iar schimbarea, să nu uităm, ține și de noi. Poate unii dintre voi, dragi cititori, ați lucrat în firme aflate într-un proces de schimbare. Și știm cu toții că o schimbare, înainte de toate, cere timp și efort din partea tuturor celor implicați. Aici intervine primul pas: al dialogului critic. Este necesar, credem, să ne aducem problemele în fața autorităților. Este bine să înțelegem unde și cu ce ne pot ajuta autoritățile și unde nu au capacitatea sau voința să ne ajute. Acolo unde nevoia de schimbare e asumată se poate face un plan de schimbare, știind bine că toată această muncă în comun va cere timp, efort și înțelegere din partea tuturor. Și, nu în ultimul rând, în acest an puterea va fi din nou în mâinile și ștampilele noastre. Atunci îi putem alege pe cei care credem că sunt apți să schimbe un sistem prin dialog și conlucrare cu cetățenii.

Pare greu? Poate, dar este greutatea celui care începe un proiect mare în viață. Sau, dacă vreți, greutatea celui care începe urcușul la munte. Iar drumețul știe că, fără să se pornească din loc, toate frumusețile drumeției vor fi pierdute din start.

Așa că haideți să pornim și în acest an cu curaj la drum. Merităm împreună o țară nu doar frumoasă, ci și predictibilă și funcțională.

Foto credit: Rezist Zürich

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *