Spre viitor doar prin asumarea trecutului – scrisoare deschisă de solidaritate cu mesajului domnului Andrei Ursu

Stimate domnule președinte Iohannis, 

Stimate domnule ministru al justiției Predoiu,

Stimată doamnă ministru al educației Anisie, 

Stimate domnule procuror general Licu, 

Vă scriem în numele asociației “Rezist Zürich”, formată în urma protestelor pentru susținerea statului de drept din februarie 2017. Am citit în mass-media apelul lansat de domnul Andrei Ursu adresat domnului președinte Iohannis cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Apelul domnului Andrei Ursu are o dublă semnificație: vine atât ca un apel din partea fiului unui disident, omorât cu bestialitate în arestul securității, cât și din partea unui cunoscător al arhivelor și metodelor de lucru ale poliției politice comuniste. În acest context, considerăm că este necesar și oportun să ne solidarizăm cu mesajul domnului Andrei Ursu. Tragerea la răspundere a responsabililor, mai ales a celor pentru crime împotriva umanității, este esențială. Dar, pe lângă judecarea, în limitele legislației europene și internaționale, a vinovaților, considerăm că este esențială și informarea corectă asupra dictaturilor României, atât în spațiul public, cât și în cadrul programelor școlare de învățământ. 


Considerăm, domnule procuror general Licu, că ”finalizarea cu celeritate a anchetelor clasate în dosarele existente, dar și deschiderea imperativă a altora, așa cum impune probatoriul existent, după cum a solicitat și Curtea Europeană a Drepturilor Omului în deciziile prin care statul român a fost sancționat.” trebuie să fie o prioritate principală a procuraturii și a dumneavoastră, în calitate de procuror general. În acest sens, vă solicităm respectuos să ne informați ce demersuri au fost întreprinse în timpul mandatului dumneavoastră pentru finalizarea anchetelor în dosarele Revoluției, ale Mineriadei și al violențelor din 10 august. De asemenea, vă rugăm respectuos să informați public, în conferințe de presă lunare, despre progresele înregistrate în aceste dosare, în măsura în care informațiile nu dăunează desfășurării anchetelor.  

Domnule ministru al justiției Predoiu, vă solicităm respectuos să asigurați mijloacele logistice și financiare necesare pentru ca anchetele referitoare la dosarele Revoluției, ale Mineriadelor și ale violențelor din 10 august să se poată desfășura cu celeritate. Vă rugăm să prevedeți și mijloace financiare pentru consilierea și sprijinirea psihologică a martorilor. Nu în ultimul rând, vă solicităm să accelerați demersurile pentru restabilirea independenței procurorilor și judecătorilor, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și cu practicile democrațiilor consolidate.

Domnule președinte Iohannis, de la prezentarea raportului final al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (comisia Tismăneanu) și al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (comisia Wiesel), cercetarea istorică asupra celor două dictaturi prin care a trecut România a făcut progrese. Prin prisma faptelor cunoscute în acest moment din punct de vedere istoric, încercările de reabilitare sau de relativizare a răului produs de cele două dictaturi sunt total nejustificate. Din păcate, foști ofițeri ai serviciilor secrete, grupuri media apropiate lor,  jurnaliști formați în media comunistă dar și simpli nostalgici ai dictaturilor continuă în forță relativizarea sau reabilitarea dictaturilor. Adevărații disidenți, aproape singuri în perioada comunistă, rămân în continuare necunoscuți publicului larg, deși ei reprezintă modele de atitudine civică absolut necesare reînnoirii de care avem cu toții nevoie. Românul cu o atitudine obișnuită în timpul dictaturilor se consideră ”un biet om sub vremi” și discută prea puțin despre responsabilitatea pe care oamenii simpli, neimplicați, o aveau în perpetuarea sistemelor dictatoriale. O clarificare publică nuanțată a rolurilor jucate și a responsabilităților este necesară pentru occidentalizarea României. În acest sens, vă rugăm ca în rolul dumneavoastră de mediator între puterile statului, dar și între stat și societate, să declanșați o dezbatere publică referitoare la perioada dictaturilor din România (1938-1989) și la responsabilitățile ce decurg de aici pentru făptuitorii morali și pentru cetățenii obișnuiți.
Doamnă ministru Anisie, pentru ca dezbaterea legată de trecutul dictatorial al României să nu rămână o discuție strict la nivelul generațiilor afectate, este necesar ca informarea despre trecutul dictatorial al României să se regăsească în programele școlare din România. În acest sens, vă rugăm să specificați în ce mod planificați includerea educației istorice legată de dictaturile recente în actuala programă școlară, astfel ca această informație să fie accesibilă elevilor la toate nivelurile de pregătire și din toate mediile sociale.  

Stimată doamnă, stimați domni, sperând într-un răspuns constructiv la propunerile și solicitările noastre, vă salutăm cordial.

Cu stimă,

Rezist Zürich

3 ianuarie 2020

Foto credit: Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *