3 ani de la OUG 13 – un bilanț

de Mihnea Mihai

S-au împlinit în aceste zile trei ani de la încercarea guvernului Grindeanu de a schimba Codul Penal și Codul de Procedură Penală prin ordonanță de urgență. Momentele de furie la auzul veștii că guvernul dorește modificări în codurile penale pentru a scăpa membrii de partid importanți, anchetați de DNA, de răspunderea în justiție îmi este prezent și astăzi. Îmi aduc aminte cum îmi treceau prin minte cele mai negre scenarii, inclusiv căderea României într-o nouă dictatură sub Liviu Dragnea. Deși ordonanța 13 a căzut, lupta a continuat până la condamnarea definitivă și arestarea lui Liviu Dragnea din 27 mai 2019.
Aparent, după arestarea lui Liviu Dragnea, lucrurile au început să  se normalizeze în România. Între timp, guvernul României nu mai este dat de cele două partide, PSD și ALDE, care au susținut fățiș atacul împotriva justiției.  La alegerile europarlamentare și prezidențiale, partidele care au coordonat atacul politic împotriva justiției au fost sancționate foarte vizibil. De ieri însă, guvernul a pierdut și fragila susținere parlamentară, pe care o obținuse cu greu, după negocieri cu partide care fie fuseseră parte din PSD, fie susținuseră vechiul guvern în parlament. Până la demiterea guvernului părea că se va reuși desființarea mult și justificat criticatei Secții Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție. Sechelele mari rămân: modificările legilor justiției făcute în 2018 de PSD și ALDE sunt neatinse, iar procurorii și judecătorii sunt în continuare slăbiți de acțiunile anti-justiție din ultimii 3 ani. Acțiuni care nu au constat doar în modificarea legilor, ci și în crearea de presiuni publice asupra procurorilor, ca în cazul Kövesi sau, poate mai puțin vizibil, în cazul Augustin Lazăr. Va mai trece timp până când DNA va ajunge să opereze așa cum o făcea sub conducerea doamnei Kövesi. Și aceasta, cum se pune, este doar partea vizibilă a iceberg-ului luptei antijustiție.

Problema majoră este că sistemul de partid care a făcut posibilă ascensiunea unui personaj ca Liviu Dragnea este în continuare activ. Chiar dacă pare că s-a retras strategic și a lăsat scena fostei opoziții, partidul care răspundea cu urale de bucurie la întrebarea ”Vreți să mai fiu în continuare președintele vostru?” este în continuarea acolo. Iar semne că PSD ar gândi astăzi altfel eu unul nu am văzut. Suntem în continuare doar la mică distanță de prăpastia de care am scăpat cu greu. Și prioritatea noastră ar trebui să fie să plecăm cât mai repede din acest loc și să revenim, în ciuda părerilor diferite pe alte subiecte, spre o Românie cu justiție independentă și instituții puternice.

Momentul ”Vreți să fiu în continuare președintele vostru?” via Agerpres

Partea bună este că anul acesta avem două șanse ca să ne alegem un viitor mai bun: alegerile locale și parlamentare. Cred că este datoria partidelor să ajungă la o minimă înțelegere pentru revenirea la o justiție independentă și să-și asume această înțelegere public, în timpul campaniei electorale. Iar noi, cetățenii simpli, sper că am învățat în ultimii 3 ani că avem o putere și o voce care trebuie să se facă auzită mai des pentru ca România să se schimbe în mod real. Fie că ieșim la vot, fie că le scriem politicienilor care ne reprezintă sau autorităților care lucrează pentru noi,fie că protestăm, doar cu vocea și implicarea noastră schimbarea României va reuși.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *