Imigraţia din România (către Elveţia) explodează?

de Liviu Sima

Zilele acestea am avut neplăcerea de a citi un articol într-un ziar distribuit gratuit în Elveţia, cum că imigraţia din România ar exploda. Titlul original din ziarul 20 Minuten: Zuwanderung aus Rumänien explodiert. Iar acesta nu este singurul articol care se îndreaptă spre est-europeni, în particular către bulgari şi în special către români. Pe site-urile presei elveţiene găsim mai multe articole ce se referă la aceeaşi temă: imigraţia din estul Europei, din Bulgaria şi în special România.
Să fie un titlu ce a vrut să atragă atenţia de la o anumită siţuatie (reală) sau o manipulare /incitare la ură? Mai multe am încercat să aflu parcurgând articolul.
Astfel, o problemă cu imigraţia din Elveţia ar fi sosirea numărului mare de români şi bulgari în această ţară. Până de curând, se ştie că pentru aceste două ţări, Elveţia a limitat la maximum perioada şi numărul permiselor de muncă. Şi, ca urmare a angajamentului luat către Uniunea Europeană, această limitare a încetat anul trecut.
Din articol se înţelege că un număr de 3176 români şi 1770 de bulgari ar fi cerut permise de muncă elveţiene. Şi că acesta ar fi un lucru foarte rău. Este acesta un număr mare? Alţi imigranţi din alte ţări sosesc în număr mai mic? Nici pe departe, românii şi bulgarii sunt în coada clasamentului. Permisul acordă solicitantului dreptul la muncă legal în Elveţia. Pentru o anumită perioadă. Iar acest drept se poate anula oricând, la oice abatere, conform legii. Un orăşel are câteva mii de oameni. Populaţia Elveţiei este de aproximativ 8 milioane.
Iar mulţi din aceşti români şi bulgari ar fi fără loc de muncă. Referitor la criminalitate, nimeni nu este imaculat, dar aceste două tipuri de cetăţeni ai UE nu ies în evidenţă mult cu numărul de infracţiuni. Nu peste numărul celorlalte naţii. Şi totuşi, ce se urmăreşte? Hai să dăm în români şi bulgari, că ei nu zic nimic.

Fragment din articol

Ce se încearcă? Să se reintroducă aceste limitări? Pe cine ar ajuta? Pe cei dintr-un anumit partid xenofob pentru niste voturi din partea celor ce urăsc străinii sau să arate ce răi sunt românii şi bulgarii?
Oricum, astfel de articole nu fac decât să învrăjbească oamenii şi să creeze tot mai multe segregări. Un român sau bulgar, deci membru UE, este obligat din prima zi de când soseşte în Elveţia să plătească asigurarea medicală (lunar şi nu este ieftină!) şi practic să se integreze fără niciun ajutor. Acest lucru înseamnă foarte mulţi bani investiţi în statul elveţian. Noi ne căutam şi plătim (în multe cazuri fără subvenţii) cursuri de limba germană (dacă nu cunoaștem limba) şi ne angajăm fără a primi ajutor sau ajutoare. Ca cetăţeni UE nu avem dreptul la subvenţii cum au unii cetăţeni din afara UE (pe bună dreptate, unele categorii trebuie ajutate) de exemplu.
Şi atunci, de ce există astfel de articole denigratoare contra românilor? Din titlu aflam că imigraţia din România a explodat. Asta fiindcă românii sunt un model de integrare şi respectă legile ţării unde sunt?
În articol este redat un interviu cu un economist șef al asociației patronale elvețiene, care nu acuză în mod explicit est-europenii. Dar titlul şi ce se urmăreşte prin aceste articole nu este deloc pozitiv pentru români sau bulgari.

Fragment din interviu


Putem discuta în particular şi despre manifestările de ură din România contra străinilor sau imigraţia din România. Dar asta este o altă temă. Sau poate fi un alt articol.
Unele persoane pline de ură (a se citi nationalişti în sensul rău al cuvântului) vor să iasă în evidenţă prin aceste demersuri. Orice manifestare de xenofobie nu îşi are rostul iar astfel de practici trebuie să înceteze!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *