ISTORIE ÎN PREZENT la Rezist Zürich cu Mihnea Mihai

Cei se se ridică în picioare

de Mihnea Mihai

Foto credit: Daniel Schmid

Avem plăcerea de a primi mesaje de la prietenii paginii noastre de Facebook Rezist Zürich. Astăzi, domnul Sorin Strat ne-a reamintit un document de importanță istorică.

În dialog îi ascultăm pe Grigore Gafencu, diplomat și fost ministru de externe al României și pe Noël Bernard legendarul ”director al postului nostru de radio” Europa Liberă.

Grigore Gafencu, foto credit Agerpres, Radio Europa Liberă
Noël Bernard, directorul postului de radio Europa Liberă

Subiectul: intervenția domnului Gafencu în procesul tinerilor care ocupaseră prin violență legația română din Berna în 1955. Astăzi, gestul lor este greu de înțeles. Trecutul legionar al unora dintre ocupanții legației este condamnabil. Rămâne însă valabilă depoziția ministrului de externe Gafencu. Și pentru prezent reținem următorul fragment.

Amintind onoratului tribunal despre cel de-al douăzecelea Congres din Moscova unde, după cum spun ziarele, domnul Hrușciov când a dezvoltat memoriul său împotriva lui Stalin a primit mai multe întrebări din partea delegaților care se aflau în sală și care îi cereau în scris [să spună], în timpul în care Stalin împlinea toate aceste crime, ce făceați dumneavoastră, tovarășii săi? Și Hrușciov a spus: acel care a pus această întrebare să facă bine să se ridice în picioare. Și, firește, nimeni nu s-a ridicat. Și atunci Hrușciov a spus: vedeți, asta o făceam și noi…


Ei bine acei patru băieți de pe banca acuzației nu au făcut aceasta, ei au avut îndrăzneala și bărbăția să se ridice în picioare. Și de aceea multe le va fi iertate, și de aceea gestul lor chiar dacă a avut unele consecințe de care ne pare rău tuturor, rămâne un gest care a influențat intențiile cele mai bune, cele mai curate și care se impune respectului nostru

Din interviul domnului Grigore Gafencu la Europa Liberă cu Noël Bernard

Astăzi, la peste 60 de ani de la procesul din Berna, cuvintele lui Grigore Gafencu sunt un adevărat îndemn peste ani. Întrebarea din depoziția lui o putem pune ușor modificată și azi: Ce făceați dumneavoastră în anii 2017, 2018 și 2019 când România era în pericol să redevină o dictatură? Ați tăcut sau ați avut bărbăția de a vă ridica în picioare?

Pentru noi, Rezist Zürich, răspunsul este simplu. Și, credem noi, și pentru voi, dragii noștri cititori.

Interviul integral îl puteți urmări aici:

Foto credit: Radio Europa Liberă
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *