IMPULS la Rezist Zürich cu Mihnea Mihai

10 august nu se uită!

de Mihnea Mihai

Foto credit: Daniel Schmid

Este o joi de 10 ianuarie. În Elveția ninge idilic. Noi, românii de la Rezist Zürich nu am uitat: azi se împlinesc cinci luni de la violențele guvernului din 10 august 2018.

Nu am uitat gazele, gloanțele oarbe și bastoanele jandarmilor. Nu am uitat bătaia de joc la adresa protestatarilor pașnici din declarațiiile autorităților. Ne luptăm pentru democrație și dreptul la liberă exprimare în România. Pentru că este nevoie, mergem pentru apărarea drepturilor noastre până la ONU. Iar la ONU, vocile noastre au fost auzite!

Astăzi, liderii Uniunii Europene se strâng la București pentru a marca preluarea președinției consiliului UE de către România. Românii din țară s-au strâns în fața Ateneului cu mesajul ”Vrem Europa, nu dictatură”. O Europă în care mineriadelele și violențele jandarmeriei să fie sancționate drastic și să nu se mai repete. Doar vremelnicul guvern al României se face că nu înțelege aceste cuvinte.

Pentru ei, guvernanții noștri vremelnici, avem un mesaj: ne-am trezit! În anul 2019, nici o acțiune ce seamănă a mineriadă nu rămâne nesancționată.

Iar pe voi, prietenele și prietenii noștri, vă asigurăm că 10 august nu se uită! Împreună vom reface România democratică!

Comments

 1. Traian Cosma

  Va doresc mult succes, chit ca nu cred ca-i pasa cuiva (in afara de noi insine) de protestele noastre, de amintirile noastre, de martirii nostri, de suferinta si umilintele noastre. Pana cand tara nu are o opozitie unita si suficient de vocala, talharii care ne “conduc” nu vor ciuli urechile la vointa poporului. Cat despre prietenii nostri europeni… ei asteapta sa vada care din tabere se va dovedi a fi mai socialista si pe aceea o vor sustine. Atunci vom deschide si noi portile invaziei islamiste si vom muri odata cu restul continentului.
  I wish you good luck, although I don’t think anyone cares (beside ourselves) about our protests, our memories, our martirs, our sufferance, our humiliation. So long as the country does not have a united and strongly vocal opposition, the criminals who currently “lead” us won’t listen to the people’s will. As far as our European friend are concerned… they are just waiting to see which of the camps proves to be more “socialist”, and will support that camp. Then we’ll open (like so many others) the gates to the Islamic invation and will die as nation, together with the rest of the continent.

  1. Post
   Author
   Mihnea Mihai

   Vă mulțumim din suflet pentru urările pe care ni le faceți. Dați-mi voie să revin cu câteva observații:

  2. Experiența noastră de până acum ne arată că există foruri cărora le pasă de noi. Am fost invitați în Parlamentul Elvețian unde am vorbit despre încălcările drepturilor omului de la 10 august, iar petiția inițiată de Declic și semnată de peste 80.000 de români a dus la o anchetă a evenimentelor din 10 august din partea ONU. Noi avem speranțe, dar spunem în același timp că reacția forurilor internaționale ține și de organizarea și reacția noastră.
  3. Cea mai bună metodă de a construi o opoziție reală vine, credem noi, din implicarea fiecărui cetățean. Și deși problemele mari de văd la nivelul central de la București, impactul cel mai mare îl putem avea schimbând local, în mediul nostru imediat, lucrurile. O atitudine critică, asumată în scris, față de primării sau consilii județene poate produce mai multă schimbare decât crearea în viteză a unei alianțe a opoziției față de guvernul actual. Baza sănătoasă a unui partid este în comunitățile locale, dacă noile partide și PNL au doar aspirații la centru va fi mai greu de construit ceva.
  4. Credem că interesul UE față de România este real și nu are de-a face cu fenomenul migrației
  5. Pe curând, cu mulțumiri pentru interes.

   Mihnea Mihai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *