Ce români votează nemții?

www.cristian-bucur.ro

de Mihnea Mihai

Duminică seara, ziarele, paginile de știri și feed-urile social media au adus în atenția publicului larg un nume românesc: Octavian Ursu. Român prin naștere și educație, politicianul german a câștigat niște alegeri locale cruciale pentru orașul său de adopție, Görlitz și pentru landul Saxonia.

Octavian Ursu la tribuna parlamentului landului Saxonia.
Foto credit: octavian-ursu.de

Alegerile pentru un post de primar atrag rareori atenția presei centrale sau presei internaționale, cu atât mai mult cât este vorba de un oraș german mic, la frontiera cu Polonia. Dar iată că alegerile din orașul aflat pe râul Neisse sunt preluate pe larg, atât de presa centrală din Germania și Elveția, cât și de presa din România. Cum motivele presei românești sunt evidente pentru cititorul din România, vom zăbovi asupra motivelor care au atras atenția unor prestigioase ziare de limbă germană.

”Uniunea Creștin Democrată împiedică un dezastru la Görlitz. Candidatul AfD înfrânt” titrează prestigiosul cotidian de limbă germană Neue Zürcher Zeitung. Candidatul AfD, partid populist de dreapta cu scăpări de extremă dreaptă, fostul polițist Sebastian Wippel, a câștigat primul tur al alegerilor pentru primăria orașului cu 36.4% din sufragii, urmat de Octavian Ursu cu 30.4%. Foarte aproape de candidatul creștin-democrat de origine română s-a situat candidata verzilor, Franziska Schubert, cu 27.9% dintre voturi. Pentru prima dată, câștigarea unei primării orășenești de către un candidat al AfD părea un pericol real. Retragerea tactică a candidatei verzilor a permis regruparea forțelor pro-democratice în jurul candidatului creștin-democrat Ursu, care a câștigat al doilea tur cu 55.1%.

”În cele din urmă Ursu a fost ales cu forțe unite.”- remarcă jurnaliștii NZZ – ” Acesta este în primul rând un succes pentru CDU. El are însă un gust amar pentru partid. Alegerea candidatului său a fost posibilă numai cu un suport masiv din partea stângă a spectrului politic. Mulți alegători au avut un singur lucru în minte cu votul lor pentru Ursu: împiedicarea candidatului AfD. În Görlitz, prin urmare, a fost nevoie de un act colectiv de putere al partidelor democratice pentru a menține AfD în afară sferei de putere.”

La un workshop cu tinerii pe teme de educație politică.
Foto credit: octavian-ursu.de

Cotidianul de mare tiraj Süddeutsche Zeitung ne prezintă profilul candidatului care a făcut posibilă această alianță a forțelor democratice în orașul de la granița cu Polonia. ”Ursu este considerat chiar de către concurenți ca fiind simpatic, tenace și echilibrat. În politică, la fel ca în muzică, caută armonia. În vreme ce prim ministrul Michael Kretschmer (CDU), care va candida la alegerile pentru parlamentul landului din această toamnă în circumscripția sa Görlitz, polemizează cu plăcere, ultima polemică fiind adresată verzilor, din partea lui Ursu nu s-a auzit nici un cuvânt mai aspru în timpul campaniei. Ceea ce i s-a reproșat ca fiind o reținere greșită și o lipsă de culoare a ușurat în cele din urmă susținerea transpartinică din cel de-al doilea tur…Toate acestea au contribuit ca, duminica trecută, până și oamenii de stânga din Görlitz și-au dat votul unui creștin-democrat fără a strânge din dinți”.

Tenacitate, echilibru, simpatie: ingredientele unui politician de succes de origine română într-o democrație consolidată. Un model care, sperăm, va face școală și printre politicienii mai vechi și mai noi din România.

Foto credit pentru poza din titlu :

Plenarsaal mit Besuchertribüne 2018

Foto: Steffen Giersch

Comments

  1. Pingback: OCTAVIAN URSU: ”e o datorie de a arăta soluții cât mai realizabile în diferitele domenii; dar într-un mod foarte pragmatic și mai puțin ideologic ” - Rezist Zürich

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *