Votul în străinătate – dialog cu AEP și MAE

Comunicat al grupurilor participante semnatare

Stimate doamne, stimați domni, 

În data de 28 august a avut loc la București, la invitația AEP/MAE, a doua întâlnire de lucru între asociațiile și grupurile civice din țară și diaspora, AEP și MAE pe tema votului în străinătate.

Ca urmare a primei întâlniri din data de 19  august și a cererilor formulate de asociațiile și grupurile civice, site-ul www.votstrainatate.ro a fost extins cu următoarele trei rubrici esențiale: 

Salutăm aceste îmbunătățiri și încurajăm cetățenii români din străinătate să folosească noile facilități.

Manifestăm înțelegere pentru situația partenerilor noștri de dialog din AEP care au pus pe picioare site-ul pentru înscrierea la vot într-un timp rapid. În același timp, am transmis neliniștea și nemulțumirea unei bune părți a cetățenilor români din străinătate față de interacțiunea cu autoritățile în următoarele puncte:

 1. Modul inegal în care se răspunde la sesizările formulate pe adresa contact@votstrainatate.ro;
 2. Lipsa unui Call Center deschis permanent, care să ofere ajutor utilizatorilor site-ului www.votstrainatate.ro în caz de dificultăți sau probleme tehnice;
 3. Lipsa de transparență în ceea ce privește locurile în care vor fi organizate secții de votare;
 4. Lipsa de transparență cu privire la conținutul unei eventuale ordonanțe de urgență a Guvernului, care să aducă  modificări legislației electorale. 

De asemenea, am fost informați de către AEP despre faptul că discuțiile nu vor continua în formatul de mai sus, din motive legate de începerea perioadei electorale.

Constatăm că intrăm în perioada caldă a alegerilor prezidențiale cu teme nefăcute. De asemenea, constatăm că o bună parte din decizii nu au putut fi luate în lipsa reprezentanților Parlamentului și a altor instituții, cum ar fi Poșta Română.

În consecință, solicităm de urgență Guvernului României publicarea proiectului de OUG legat de  modificarea legislației electorale. Îi invităm pe parlamentarii circumscripției 43 diaspora, pe reprezentanții AEP, MAE, MRP, Poșta Română la continuarea acestui dialog, în vederea clarificării prevederilor proiectului de OUG și pentru analizarea modificărilor necesare în vederea îmbunătățirii rapide și responsabile a legislației electorale.

Grupurile civice și ONG-urile prezente, din diaspora și din țară:

 • Rezist Zürich
 • Reset
 • Voluntari în Europa 
 • Rezist WMW 
 • Rezist Lyon
 • #activAG Pitești
 • Rezistența din Diaspora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *