Televiziunea publică germană : Lipsiți de putere în fața lui Liviu Dragnea?

Geta Troncea, una dintre victimele corupției din ”procesul Bombonica”. Foto credit: ARD Weltspiegel

”Lipsiți de putere în fața lui Liviu Dragnea?” așa se numește reportajul emisiunii Weltspiegel a postul public german de televiziune ARD Das Erste despre România sub Liviu Dragnea. Jurnaliștii germani prezintă una dintre victimele fraudelor din ”procesul Bombonica” : Geta Troncea. Neglijată din cazua corupției masive de la DGASPC Teleorman, ea nu știe să scrie și să citească și trăiește dintr-o pensie de aproximativ 30 de Euro pe lună. Făptașii, spune jurnalistul de investigație Attila Biro, sunt ”şefii şi mulţi alţii din acest oficiu, care voiau să muşamalizeze totul. Aceiaşi oameni au mai ascuns şi alte cazuri de corupţie”. Ei și Liviu Dragnea au interesul de a-și subordona politic justiția pentru a scăpa de condamnările existente și de procesele pe care le au pe rol.

Cei care pierd din cauza slăbirii statului de drept sunt procurorii. Despre situația procurorilor și despre modul în care a fost împiedicat să ancheteze violențele din 10 august vorbește Bodgan Pîrlog, unul dintre procurorii de caz.

Consider că a fost un mare noroc că (în 10 august, n.n.) nu s-a lăsat cu morţi. Am fost câţiva ani în misiune în Afganistan, am asistat la lupte. Cât pe aci să mă trezesc cu un glonţ în picior. Am avut noroc că nu am fost împuşcat. Dar credeţi-mă, este cu totul altceva când ţi se petrece aşa ceva acasă. Adică acolo unde tocmai la asta nu te aştepţi.“

Bogdan Pîrlog în reportajul Weltspiegel
Imagini de la reprimarea protestului din 10 august. Foto credit: ARD Weltspiegel

Materialul complet este aici.

Traducerea materialului, făcută de Andrei Mihăilescu de la Rezist Zürich, urmează mai jos.


Lipsiți de putere în fața lui Liviu Dragnea?

Liviu Dragnea, cel mai puternic politician din ţară, poate răsufla uşurat. Părăseşte din nou tribunalul fără o condamnare. In prima instanţă a fost condamnat la 3,5 ani de închisoare pentru abuz masiv în serviciu într-un domeniu deosebit de sensibil. E vorba de copii din cămine de orfani. Jurnalistul de investigaţie Attila Biro urmăreşte procesul. Pentru el dovezile sunt clare. Dragnea a avut grijă ca două colaboratoare ale partidului său să fie angajate şi plătite la direcția pentru protecția copilului (DGASPC). Dar cele două nu au apărut niciodată la locul de muncă. În schimb au muncit mai departe pentru Dragnea la biroul său de la partid. Aici în sudul României, unde Dragnea era politician local.
Înca o mai gasim aici: una din fostele angajate fictive ale oficiului pentru protecţia tinerilor. A mărturisit că a primit ilegal salariu de la oficiu timp de ani de zile şi că nu s-a ocupat de copii nevoiaşi.
Adriana Botorogeanu, PSD Teleorman: „Nu vreau să mai spun nimic despre acest proces, nici despre Dragnea. Cine face greşeli trebuie să plătească pentru ele.“
Ea şi Dragnea se află mai departe în libertate. În aceeaşi localitate, la câţiva kilometri depărtare. Păgubiţii acestui scandal sunt foştii copii instituţionalizaţi ca Geta Troncea. La cămin a ajuns ca fetiţă mică. Ea şi mulţi alţi copii erau în grija DGASPC.
Geta Troncea: „Sunt supărată că nimeni nu întreabă de noi. Politicienii nici nu se sinchisesc de noi.“
Multe cazuri ca Geta sunt copii de care nu voia nimeni să se ocupe. Aici ar fi fost datoria statului să intervină, a DGASPC. Dar ce constatăm e că au fost neglijaţi complet, pentru că oficiul era paralizat de corupţie.
Geta trăieşte în această locuinţă socială prăpădită. Nu ştie să scrie şi aproape nu ştie să citească. Primeşte o pensie de invaliditate, circa 30 de euro pe lună, chiar şi pentru România prea puţin. Din cauza corupţiei la DGASPC, în care este implicat Dragnea, ei nu au fost plasaţi în familii, cum spune Attila Biro, şi nici nu au fost trimişi la nou construita şcoală, care nu a fost dată în folosinţă.
Attila Biro: „Erau şefii şi mulţi alţii din acest oficiu, care voiau să muşamalizeze totul. Aceiaşi oameni au mai ascuns şi alte cazuri de corupţie.“
Dosarul acuzaţiei contra lui Dragnea: Attila Biro a contribuit la el cu dovezi. Între timp partidul lui Dragnea au pus gând rău statului de drept şi democraţiei. Cu reforme ale Codului penal. Pentru mită, furt şi abuz în funcţie ca la DGASPC să scadă termenele de prescriere, sau să nu se mai pedepsească de loc. Dragnea ar profita direct de pe urma lor.
Unul din cei mulţi care ar avea de pierdut din slăbirea statului de drept este procurorul bucureştean Bogdan Pîrlog. El vede justiţia română în cădere liberă.
Bogdan Pîrlog: „Dacă un procuror în România este să-şi facă meseria corect, aceste schimbări sunt o problemă. Dacă fac ceva ce era corect ieri. astăzi poate fi greşit. Pentru noi, procurorii, dar şi pentru judecători, asta nu mai e normal. Pentru noi e situaţia cea mai rea: presiunea din partea politicii, influenţa din afară. Vreau doar să mă pot concentra pe munca mea.“
Ca în acest caz: în mijlocul Bucureştiului sunt bătuţi civili. Bogdan Pîrlog este la faţa locului. Procurorul este martor al violenţelor şi începe să adune dovezi. Dar dintr-o dată i se interzice să ancheteze. Este 10 august 2018. Protestele contra lui Dragnea sunt înăbuşite. Violenţele contra cetăţenilor nu au fost elucidate nici până astăzi. Peste 450 de oameni sunt răniţi, unii grav. Este una din operaţiunile cele mai brutale ale forţelor de ordine din România după 1989.
(Bogdan Pîrlog) Încă mai este revoltat că s-a tras cu gaze lacrimogene în cetăţeni paşnici. Şi asta fără nici un avertisment.
Bogdan Pîrlog: „Consider că a fost un mare noroc că nu s-a lăsat cu morţi. Am fost câţiva ani în misiune în Afganistan, am asistat la lupte. Cât pe aci să mă trezesc cu un glonţ în picior. Am avut noroc că nu am fost împuşcat. Dar credeţi-mă, este cu totul altceva când ţi se petrece aşa ceva acasă. Adică acolo unde tocmai la asta nu te aştepţi.“
În ciuda acestor fapte: Dragnea continuă, se lasă adulat ca aici. La sancţiunile UE pe care le riscă România el răspunde aşa:
Dragnea: „Eu îmi iubesc ţara, si îmi voi lua orice risc pentru a lupta pentru România.“
În afara României îl paşte izolarea. Relaţiile cu el şi cu PSD-ul său, social-democraţii europeni deja le-au îngheţat. Prea s-au adunat multe, ca în cazul DGASPC din Teleorman. Cu toate că Geta a avut parte doar de experienţe rele, vine totuşi chiar aici să caute ajutor.
Funcţionar: „Eşti adultă, nu mai suntem responsabili noi pentru tine. Trebuie să-ţi spun, nici nu ştim dacă mama ta mai e în viaţă. Nu putem face nimic pentru tine.“
Nimeni nu ştie unde este mama ei. Este de una singură. Ce se va schimba pentru ea când Dragnea va intra la puşcărie?
Attila Biro: „După verdictul definitiv nu se va schimba nimic pentru Geta şi pentru ceilalţi ca ea. Nu se pot aştepta la nici o despăgubire. Nimeni nu va deschide pentru ei un proces civil. Soarta ei amară nu se va schimba.“
Oare interesele victimelor nu joaca nici un rol? Este România pe cale să devină un paradis pentru politicieni corupţi? Bogdan Pîrlog a publicat pe această temă un articol.
Bogdan Pîrlog: „Imediat s-a demarat o anchetă contra mea. Numai pentru că articolul meu descrie ce lovitură dau statului de drept noile legi. Astăzi este limpede că aveam dreptate. Îmi doresc să nu fi avut.“
Riscă zilnic să fie, cum spune el, redus la tăcere în România lui Dragnea.
Geta Troncea: „Trebuie cumva să mă descurc singură aici în România. Ce pot să fac? Aştept să văd ce se va întâmpla.“
Geta se culcă din nou fără cină, în patria lui Dragnea din sudul României. Tocmai aici trăiesc suporterii lui cei mai fideli. Liviu Dragnea nu a vrut să ne acorde un interviu. Pe 20 mai are un nou termen la tribunal. Atunci urmează să se dea verdictul definitiv în procesul privitor la direcția pentru DGASPC.