RETROSPECTIVA REZIST ZÜRICH 2018

A fost un an plin, un an în care cu toții am înțeles mai bine ca niciodată că valorile democratice și demnitatea națională nu sunt un dat natural, ci, cum ar fi spus Renan – un plebiscit de fiecare zi.

Suntem 24 de inimi la asociația Rezist Zürich, inimi ce s-au strâns la fiecare amenințare și lovitură asupra instituțiilor ce garantează libertatea și prosperitatea poporului, căruia și noi îi aparținem. Am văzut în 2018 practici publice pline de ură, egoism și prostie. Aceleași practici care ne-au alungat și pe cei mai multi dintre noi din mijlocul familiilor, aceleași practici care nu le-au lăsat să ne întindem aripile acasă. Sunt practicile celor care ne vor duși definitiv.

Chiar dacă momentan nu suntem în țară, nu am uitat cine suntem și facem tot ce ne stă în putință ca oportunitățile extraordinare de care România are parte în acești ani să fie folosite și păstrate. În 2018 ne-am decis sa acționam politic și mediatic în special aici, în Elveția, pentru ca vocile celor demni de acasă să poată fi auzite cât mai mult pe plan internațional.

INTERPELARE ÎN PARLAMENTUL ELVEȚIAN PE LEGILE JUSTIȚIEI DIN ROMÂNIA

În ianuarie am scris parlamentarilor elvețieni despre deteriorarea situației statului de drept din România. I-am rugat să se distanțeze de acțiunile PSD. Spre bucuria noastră, tocmai grupul social-democrat din Parlamentul de la Berna a interpelat Guvernul Elvețian cu privire la subminarea statului de drept din România. Democrația, statul de drept și independența justiției sunt valori universale ale unei societăți libere – asta ne arată parlamentarii social-democrați elvețieni prin faptele lor. Și asta ne întărește hotărârea de a alege și în România reprezentanți cu același nivel de responsabilitate democratică

ADUCEM STEAGUL ÎNAPOI – ACȚIUNE CIVICĂ CU IMPLICAREA DIASPOREI ȘI SPRIJINUL REZIST ZÜRICH

n prima poză a guvernului Dragnea-Dăncilă lipsea de la locul cuvenit steagul Uniunii Europene. Motiv suficient pentru românii inimoși din Cluj, München și Birmingham să pornească o ștafetă de la Bruxelles la guvernul din București cu scopul de a readuce steagul Uniunii acolo unde îi este locul. Și , mai ales, cu scopul de a transmite guvernului un mesaj clar: locul României este în Europa, nu vă jucați cu viitorul nostru. Ne-am bucurat să fim prima oprire a colegilor de la Ștafeta Steagului Uniunii Europene în drumul lor spre Bruxelles și să-i ajutăm cu coordonarea ștafetei atât în străinătate, cât și în România.

S-a creat o punte de suflet între noi, cei din diaspora, și grupurile civice din Oradea, Cluj, Arad, Timișoara, Alba-Iulia, Deva, Târgu Mureș, Sibiu, Brașov și Pitești. Chiar dacă spațiul ne desparte, ideile ne unesc!

BOICOT POLITIC SI MEDIATIC ASUPRA VIZITEI LUI DRAGNEA ÎN ELVEȚIA

La sfârșitul lui mai, spre surprinderea noastră, Liviu Dragnea a fost invitat oficial al șefului camerei inferioare din Parlamentul Elvețian. Protestele noastre și informarea presei locale nu au rămas fără urmări. O vizită menită să crească prestigiul internațional al unui condamnat penal a devenit ceea ce trebuia să fie într-o societate democratică: un prilej pentru ca opinia publică și politicienii să își manifeste dezacordul față de gestul primirii unui personaj atât de controversat în țara lor. Fără penali în funcții publice – dacă nu putem realiza acest deziderat prin votul electoratului, îl vom scrie în Constituția României.

În fața clădirii Parlamentului Elvețian, protestăm prezenței lui Dragnea.

Publicată de Rezist Zürich pe Miercuri, 30 mai 2018

PARTICIPAREA REZIST ZÜRICH LA MITINGUL DIASPOREI DIN 10 AUGUST

În 10 august, membri ai asociației noastre au participat la protestul Diasporei din București și au suferit de pe urma atacurilor jandarmeriei, transformată la ordinul guvernului în agresor al demonstranților pașnici.
Membrii Rezist Zürich au fost însoțiți la București de către un jurnalist și un fotograf de la un cotidian elvețian. Astfel, pe 11 și 12 august presa din Elveția prezenta deja la modul obiectiv violențele Jandarmeriei de la București asupra cetățenilor pașnici.

Pentru ceea ce s-a întâmplat ieri la București există doar un cuvânt: inadmisibil!O mărturie la cald de la Gabriela Mirescu, membră a Rezist Zürich, prezentă ieri seară în Piața Victoriei.Continuăm, ne-ați ambiționat!Cu gândul la toți românii din Elveția prezenți la București, membri ai Rezist Zürich sau simpli protestatari: Dana Grigorcea, Chloé Jue, Floriana Adam, Gabriela Mirescu, Alexandru Sava.Sunteți bine?

Publicată de Rezist Zürich pe Sâmbătă, 11 august 2018

PARLAMENTUL ELVEȚIAN INVITĂ REZIST ZÜRICH LA O DISCUȚIE

Glasul victimelor din Piața Victoriei și dorințele românilor care protestează au trezit interesul politicienilor elvețieni. În 28 august am fost invitați în Parlamentul de la Berna. Acolo am lăsat probe video ale atacurilor comise de guvern împotriva protestatarilor pașnici și a presei independente. Totodată ne-am arătat îngrijorarea și am adus în atenția parlamentarilor elvețieni necesitatea susținerii presei independente din România.

Rezist Zürich în Parlamentul Elvețian – final

O privire în culisele proiectelor Rezist Zürich! Pentru prima data, am documentat video un eveniment – ziua primirii noastre la Parlamentul Elveției. 9 minute si 55 de secunde. Ca sa ne cunoastem mai bine. Ca sa știți ca nu sunteți singuri 😉 Hai România 🇷🇴! Concept: Gabriela Mirescu Imagine: Stelian Pavalachehttps://youtu.be/qlV-f1vAXjI

Publicată de Rezist Zürich pe Luni, 3 septembrie 2018

REZIST ZÜRICH E PRIMITĂ LA ONU

La scurt timp după protestul de la 10 august am luat legătura cu Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, iar în 10 septembrie, la exact o lună de la proteste,eram primiți la ONU în Geneva unde am explicat detaliat situația de la 10 august și am înmânat petiția inițiată de colegii de la Declic ”Jandarmeria e toxică. Cerem ajutorul ONU”.
Ne-a fost solicitat un raport detaliat al evenimentelor din 10 august, raport realizat în octombrie de către prietenii de la Declic. Acest raport se afla în aceste momente pe masa Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Rezist Zürich live de la sediul ONU din Geneva, după predarea petiției Declic, semnată de peste 80 de mii dintre noi – Jandarmeria e toxică. Am cerut ajutorul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, iar azi am fost primiți si ascultați cu mult interes. #10august, #diasporanuuita #vavedemdepestetot

Publicată de Rezist Zürich pe Luni, 10 septembrie 2018

În 2018 ne-a păsat mai mult decât oricând de România și am înțeles mai bine ce fel de reprezentanți ne dorim și cum dorim să fie relația noastră de cetățeni cu ei.
Suntem foarte încrezători că 2019, deși va fi un an plin de evenimente politice, e anul care va marca schimbarea – anul de care ne vom aminti cu mândrie în viitor. Anul în care românii și-au luat soarta în mâini și și-au așezat țara pe un drum stabil și benefic, nu pentru un clan de politicieni prăfuiți, ci pentru noi toți și cei ce vor veni.

Ne revedem în 2019: la proteste, la acțiuni civice și, mai ales, la vot!

Un An Nou cu responsabilitate civică si cu multa energie! Continuăm!

Cei 24 de membri Rezist Zürich

Adela Almasi
Adrian Caraiman
Alina Schlenz
Andrei Mihăilescu
Beatrice Stoicovici
Cristian Mandu
Dan Enache
Dana Grigorcea
Daniela Boltres
Dida Laura Codreanu
Flavia Tăraș
Floriana Adam
Gabriela Mirescu
Liviu Mihai Sima
Lucian Ancu
Michael Steiner
Mihaela Popoviciu Draisma
Mihaela Verman
Mihnea Mihai
Octavian Ganea
Olimpia Mamula Steiner
Paul Milata
Ramona Leucuta
Stelian Păvălache

Comments

  1. Post
   Author
   Mihnea Mihai

   Mulțumim mult, Alexandru! Multe succese și realizări cu Rezist Dublin! Cu oameni ca voi alături putem schimba multe 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *