Protest pentru locuințe accesibile în Zürich
Elveția este o țară cu un sistem democratic consolidat. Două particularități ale sistemului sunt foarte vizibile: gradul mare de descentralizare și dreptul la referendum.
Majoritatea impozitelor încasate, dar și majoritatea serviciilor publice sunt realizate de către orașe și comune. Cantoanele au un aport mai mic în viața publică. Cea mai redusă contribuție o are federația sau, cum am spune în România, capitala. Deciziile sunt luate aproape de cetățean într-un climat ce permite o concurență sănătoasă între localități și cantoane.
Deciziile publice nu se iau niciodată fără ca cetățeanul să aibă dreptul de a le pune în discuție. Referendumul facultativ este sistemul ce garantează controlul cetățenilor asupra procesului legislativ. Garantat atât la nivel comunal, cât și la nivel cantonal și federal, el dă dreptul fiecărui cetățean de a bloca prin referendum o lege pe care o consideră nepotrivită. La nivel federal, referendumul facultativ poate fi declanșat prin strângerea a 50.000 de semnături în 100 de zile de la publicarea legii în echivalentul Monitorului Oficial. La nivel cantonal și local, cifrele diferă și sunt adaptate numărului de locuitori.
Referendum local în orașul Zürich
Povestea
La începutul secolului XX orașul Zürich a cumpărat teren în stil mare. Terenul era pus la dispoziția celor care aveau nevoie de locuințe ieftine. În cele mai multe cazuri, locuințele erau construite și administrate de cooperative de construcții. În cadrul acestui program, orașul a cumpărat după Primul Război Mondial 18.616 metri pătrați de teren în zona Neugasse.
În anul 1925, terenul din zona Neugasse a fost expropriat în favoarea Căilor Ferate Federale (SBB-CFF), care au construit pe el o remiză de locomotive.
Acum remiza de locomotive nu mai este necesară. Căile Ferate Federale doresc să folosească terenul pentru un proiect imobiliar de prestigiu. Cum terenul a fost expropriat pentru un anume scop, el trebuie retrocedat orașului. Prețul de retrocedare este prețul de cumpărare indexat cu rata inflației.
Inițiativa
Un grup de cetățeni interesați de dezvoltarea zonei Neugasse fondează asociația Noigass și se folosesc de dreptul la referendum pentru a cere orașului să cumpere terenul respectiv sau să dobândească de la Căile Ferate Federale dreptul de construcție pe acel teren. Cele 7000 de semnături necesare au fost strânse și procesul de negociere cu orașul și SBB a început.
Inițial, SBB a dorit să construiască pe acel teren un complex în care 33% dintre spații să fie de utilitate publică. Cetățenii solicită ca pe acel teren să se construiască doar locuințe și spații comerciale de utilitate publică. Aceasta în condițiile în care alegătorii din Zürich au decis în anul 2011 ca până în anul 2050 fiecare a treia locuință și fiecare al treilea spațiu comerical să fie de utilitate publică.
Protestul
Pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la proiectul ”Neugasse”, inițiatorii au organizat în data de 8 decembrie 2018 un protest.
Un grup de cetățeni au organizate un mic protest la Limmatplatz in Zürich. Protestul a avut loc chiar pe trotuarul de lângă stația de tramvai. Acesta este un nod important în Zürich. Multă lume se strânsese din curiozitate, era prezentă și presă.
Pentru a-și expune atractiv punctul de vedere privitor la politica de construcții, protestatarii au adus o caracatiță mare, gonflabilă. Aceasta a dat o doză de umor pozitiv evenimentului, dar a atras și curioși. Multă lume a trecut întâmplător prin locul protestului, întrucât zona este intens circulată. Protestatarii împărțeau flyere ce descriau scopul protestului și al inițiativei.
Pe străzile adiacente erau și mulți polițisti. Din greșeală protestatarii au blocat strada. Autobuzul blocat a așteptat civilizat până s-au retras oamenii pe trotuar. Toti zâmbeau și făceau poze, chiar și trecătorii curioși.
În loc de concluzie
De ce este acest protest interesant pentru prietenii noștri din România?
La prima vedere, pare să fie interesant doar pentru un grup de cetățeni din Zürich. Motive de interes sunt multe.
În Elveția, un act de expropriere de dinainte de 1920 este baza unei discuții actuale despre dezvoltarea imobiliară a unui oraș. Abstracte și distante, legile și actele semnate au puterea de a schimba viața de zi cu zi într-o democrație. Chiar și după aproape un secol de la semnarea lor!
În Elveția, dezvoltarea imobiliară este parte a procesului politic. Deși dreptul de proprietate este garantat, modul în care se folosește spațiul public este subiectul unor decizii luate de către toți participanții la viața unei comunități, în special de către cetățenii unei localități.
În Elveția, majoritatea protestelor sunt civilizate și non-violente, chiar dacă trecătorii nu împărtășesc convingerile celor care protestează. Și, în nici un caz, nu este o rușine să protestezi. Mai mult, cei care protestează arată că și-au înțeles drepturile și se implică pentru respectarea lor.
Am uitat ceva? Sau v-a interesat altceva în articol? În acest caz, ne bucurăm de comentariile voastre.
Pentru poze îi mulțumim colegului nostru Liviu S.