O viclenie foarte “specială”

Dida Codreanu

de Dida Codreanu

Cu excepția celor direct interesați și a familiilor lor, toți românii sunt de acord că pensile speciale sunt o mârșăvie strigătoare la cer, un soi de hoție legalizată care golește bugetul fără niciun folos pentru țară.

Dar, dacă până de curând majoritatea care domină onoratul parlament ales în 2016 nu știa cum să respingă mai abitir orice proiect care amenința să se atingă de privilegiații speciali, iată că ieri, în 17 iunie 2020, votează (surprize, surprize!) aproape în unanimitate o lege care prevede impozitarea pensiilor mari și foarte mari. Nu doar a celor speciale – luați de avânt, parlamentarii au băgat cuțitul și în pensiile contributive mai grăsuțe. Asta în condițiile în care – complet întâmplător, desigur – alegerile pândesc după colț.

Graba cu care fix cei care până de curând scoteau pe bandă rulantă noi și noi categorii de privilegiați s-au aruncat să taie veniturile propriei clientele de partid este cel puțin suspectă. La fel de suspectă este și lărgirea populistă a categoriilor incluse în impozitare.

Oare să îi fi apucat în ceasul al 12-lea pe onorații aleși grija pentru buget, pentru dreptate, pentru țară în general? Sau mai degrabă se bazează pe un verdict ulterior de neconstituționalitate al CCR- ului? Al acelui CCR care – tot întâmplător, desigur – se numără printre marii beneficiari ai acestui jaf din banii publici? Al acelui CCR care până acum a considerat mereu proliferarea privilegiilor ca fiind constituțională și restrângerea privilegiilor ca fiind contrară Constituției?

Oare nu cumva tocmai pentru a ușura un verdict de neconstituționalitate a inclus majoritatea parlamentară brusc și categoria pensiilor contributive în lege? Oare nu cumva chiar ăsta e planul, speranța celor care dețin majoritatea în parlament? Să mai dea încă un argument CCR-ului (de parcă CCR-ul mai avea nevoie de alte argumente pentru a-și continua practica sfruntată de apărare a propriilor privilegii) ca să-i facă să respingă legea?

Dacă se întâmplă asta, ne vor putea zice “Păi noi am încercat, nu ați văzut? Ce să facem dacă CCR-ul a decis altfel?”.
Că nu vom avea niciodată un alt fel de CCR până nu vom avea un alt fel de parlament (căci CCR e majoritar numit de parlament), pe asta nu ne-o vor mai spune. Pe asta trebuie să o înțelegem singuri dacă mai vrem să mai scăpăm vreodată din acest cerc vicios de minciună, furt și ipocrizie.

Nota Rezist Zürich: articolul a fost scris în dimineața zilei de 18 iunie 2020, înainte ca știrea despre atacarea impozitării pensiilor speciale la CCR să devină publică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *