AEP răspunde apelului ”Democrația – mai puternică decât pandemia”

AEP răspunde apelului ”Democrația – mai puternică decât pandemia”

Apelul public ”Democrația – mai puternică decât pandemia”, publicat în 18 mai 2020, a primit un amplu răspuns din partea Autorității Electorale Permanente în data de 17 iunie 2020. 

Răspunsul în sine dovedește că mesajele noastre sunt auzite. Acest fapt ne bucură. Pentru că mesajul nostru inițial a fost public, redăm în cele de mai jos punctele importante ale răspunsului Autorității Electorale Permanente. Acolo unde am considerat necesar, am adăugat comentarii din partea semnatarilor.

Îmbunătățiri aduse site-ului www.votstrainatate.ro

Site-ul www.votstrainaiate.ro a fost completat cu două rubrici care prezintă detaliat, într-un limbaj accesibil publicului, procesul de înscriere la votul prin corespondență și votul la secție. Rubricile pot fi găsite aici:

https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondenta

https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotSectie

Îmbucurător este că sunt ”un număr scăzut de cereri retrimise către alegători pentru completări/corecţii.” La momentul elaborării propunerilor erau 331 cereri de vot la secţie, retrimise 8; 727 cereri de vot prin corespondenţă, retrimise 20.

Numărul de aproximativ 3% dintre cereri care necesită corecturi este o îmbunătățire apreciabilă față de situația de la alegerile prezidențiale din 2019. Din punctul nostru de vedere, îmbunătățirea listei țărilor în așa fel încât să conțină și denumirile țărilor în limba română și în limbile locale ar simplifica procesul de înscriere.

Comunicare publică pe tema înscrierii la vot

”Autoritatea Electorală Permanentă a demarat o campanie de informare online referitoare la începerea perioadei de înregistrare pentru votul prin corespondenţă la data de 1 aprilie 2020, conform prevederilor Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare. Pe pagina oficială de Facebook a instituţiei au fost publicate 22 de postări, iar pe pagina de internet a AEP au fost postate 5 comunicate de presă având ca subiecte procedura de înregistrare pe portalul www.votstrainatate.ro, numărul actualizat al înregistrărilor, precum și instrucţiuni privind înscrierea corectă. Adiţional campaniei desfăşurate online, preşedintele AEP a avut apariţii TV și radio, în cadrul cărora a promovat portalul www.votstrainatate.ro şi a explicat paşii procedurali care trebuie urmaţi pentru efectuarea înregistrării. ”

Le recomandăm tuturor celor interesați de înscrierea la vot, dar și de tema alegerilor în general , să urmărească pagina de Facebook, canalul de youtube și site-ul AEP. Interviurile radio și TV nu au putut fi urmărite de semnatarii apelului. Credem că ar fi o idee bună ca aceste interviuri, precum și ședințele cu reprezentanți ai societății civile în care participă reprezentanți ai AEP,  să fie postate și pe canalele media ale AEP pentru ca opinia publică să fie mai conștientă de necesitatea înscrierii la vot.

Colaborarea cu Ministerul Afacerilor Externe

”Autoritatea Electorală Permanentă organizează periodic reuniuni cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul grupului de lucru comun constituit fiind evaluate provocările întâlnite în activitatea de organizare a proceselor electorale în contextul restricţiilor impuse de pandemia de Covid-19. Ministerul Afacerilor Externe a lansat pe pagina oficială de internet rubrica „Alegeri pentru Parlamentul României — 2020” special destinată informării alegătorilor români din străinătate , în cadrul căreia au fost publicate informaţii despre datele necesare pentru înregistrarea ca alegător prin corespondenţă, respectiv ca alegător la o secţie de votare din străinătate, precum şi lista documentelor care dovedesc dreptul de şedere în străinătate, eliberate de autorităţile străine, documente necesare pentru înregistrarea ca alegător prin corespondenţă.”

Considerăm binevenite discuțiile de coordonare dintre AEP și MAE. Din punctul nostru de vedere, ar fi util ca din aceste discuții să rezulte o strategie de comunicare privind atât înscrierea la vot, cât și informarea despre alegerile parlamentare. Doar o comunicare coordonată și transparentă, pe înțelesul publicului, permite transmiterea informațiilor despre înscrierea la vot și votul prin corespondență către cât mai mulți cetățeni interesați.

Informare despre procedura de vot prin corespondență

”Informarea alegătorilor cu privire la procedura efectivă de vot prin corespondentă, va fi demarată imediat după stabilirea datei de desfăşurare a alegerilor parlamentare şi a măsurilor organizatorice ce se impun în conformitate cu recomandările autorităţilor generate de evoluţia epidemiologică, deoarece este posibil ca actualele proceduri prevăzute de lege să sufere modificări substanţiale. ”

În acest context, revenim cu solicitarea adresată Guvernului României de a fixa data alegerilor parlamentare. Atât votul prin corespondență, dar mai ales votul la secție nu pot fi organizate fără o certitudine cu privire la data alegerilor. Rezervarea unor spații pentru secțiile de vot nu se poate face în lipsa unei date concrete și trebuie gândita foarte bine în contextul actual de distanțare socială. Publicitatea, online sau fizic, cere organizare, timp și resurse, mai ales în contextul pandemiei. 

De asemenea, având în vedere că sunt preconizate schimbări substanțiale ale procedurilor prevăzute de lege, solicităm ca modificările preconizate să fie adoptate doar după o dezbatere publică, la care ne manifestăm dorința de a participa.

28 iunie 2020


Asociația “Rezist Zürich

Rezist WMW

Rezistenta din Diaspora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *