HOP ROMÂNIA! – Doi scriitori de origine română din Elveția decorați în România – partea a II-a

Doi scriitori de origine română din Elveția – Cătălin Dorian Florescu și Marius Daniel Popescu au fost decorați în luna noiembrie de către președinția României cu ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler. Rezist Zürich i-a invitat să se adreseze cititorilor paginii noastre, care ne urmăresc în special de acasă, din România.

Astăzi, scriitorul Marius Daniel Popescu a avut amabilitatea să ne răspundă la trei întrebări, adresate de către Rezist Zürich.

Fiecare cetățean român, oriunde s-ar afla, are dreptul și trebuie să participe la procesul democratic din România

Marius Daniel Popescu, foto credit http://www.prixlitterature.ch

Rezist Zürich (RZ): Unde vă simțiți « acasă », Marius Daniel Popescu ?

Marius Daniel Popescu (MDP): Am plecat din România pe data de întâi august 1990, din dragoste pentru o elvețiancă, am adoptat noua casa, Elveția, și am fost adoptat de către elvețieni ; de aproape treizeci de ani am « două case mari », doua țări, și mai multe « case mici », casele unde locuiesc în funcție de activitățile mele diverse, de ocupațiile principale sau secundare. Mă simt acasă peste tot unde mă duc, unde trăiesc, pentru câteva zile, câteva săptămâni sau câțiva ani, mă adaptez locului si oamenilor, respect orice casă si orice obicei al casei unde mă aflu.

RZ: Cum v-a marcat Brașovul acelor vremuri ?

MDP: Etapa brașoveană a vieții mele a fost determinantă pentru tot restul existenței mele, la Brașov m-am format ca intelectual, acolo am legat prietenii ce durează și acum, acolo destinul a făcut sa întâlnesc elvețianca pentru care am plecat în străinătate ; dictatura anilor 80 m-a marcat și ne-a marcat aproape pe toți cei ce-am trăit-o, în orice loc din țară, toți căutam o nouă alternativă a vieții de atunci, eu devenisem tânăr poet atașat Grupului de la Brașov, condus de regretatul prieten Alexandru Mușina. Mă întorc cu drag la Brașov, în fiecare an.

RZ: De ce îi pasă unui scriitor de succes de destinul democratic al României ?

MDP: Sunt cetățean român si consider ca fiecare cetățean român, oriunde s-ar afla, are dreptul și trebuie să participe la procesul democratic din România ; dictatura anilor 80 continuă să influențeze nefast societatea românească, românii din țară si de peste hotare sunt obligați să se implice în căutarea unor alternative cu adevărat democratice pentru viitorul României.

Despre Marius Daniel Popescu

Marius Daniel Popescu este un reper în literatura de limbă franceză contemporană. El s-a născut la 10 iunie 1963 la Craiova și a absolvit cursurile Facultății de Silvicultură a Universității din Brașov. Ca tânăr poet, este apropiat Grupului de la Brașov condus de Alexandru Mușina. După căderea regimului Ceaușescu a fondat la Brașov săptămânalul <<Replica>>, pe care l-a condus până la plecarea sa din țară.


Din 1990, Marius Daniel Popescu trăiește la Lausanne, în Elveția, unde lucrează ca șofer de autobuz. După o colaborare cu jurnalul « Le Passe-Muraille », el fondează în 2004 « Le Persil », un jurnal literar deschis tinerelor talente și scriitorilor consacrați din Elveția francofonă.

Marius Daniel Popescu a primit mai multe distincții pentru opera sa literară, cea mai importantă fiind Premiul Federal Elvețian pentru Literatură pentru cartea <<Culorile rândunicii>>, apărută și în limba română în traducerea Simonei Modreanu la editura Polirom.

Foto credit: banatulazi.ro, prixlitterature.ch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *