Felicitări, Mircea Cărtărescu!

Mircea Cărtărescu tocmai a primit la Lübeck Premiul German de Literatura “Thomas Mann” 2018.

Cel mai prolific scriitor român cu peste 25 de volume publicate este elogiat zilele astea în presa internațională. Premiul care i s-a decernat scriitorului nostru e defapt una dintre cele mai prestigioase recunoașteri literare din lume, pe care au primit-o printre alții Günther Grass, Ruth Klüger, Daniel Kehlmann sau Lars Gustafsson.

“Nostalgia”, “Levantul”, trilogia “Orbitor” şi “Solenoid” sunt doar câteva dintre romanele lui Mircea Cărtărescu traduse în peste 20 de limbi și citite pe toate continentele. De o extraordinara popularitate se bucură Cărtărescu tocmai în America Latina.

Cu toate astea, un eveniment de reală anvergură internațională, ca decernarea premiului “Thomas Mann” unui scriitor român, nu a mișcat în mod special nici un reprezentant oficial al culturii sau politicii din România. Nici un jurnalist nu l-a însoțit pe Cărtărescu pentru a documenta acest moment extraordinar pentru cultura română și, se pare ca nici la întoarcere nimeni nu l-a întâmpinat pentru a-l felicita sau pentru a-i cere vreo declarație publică.

Se face multă paradă și se investesc sume exorbitante zilele astea în tot ce e trâmbițat a fi programe culturale în “An Centenar”. Ce dezbatere fantastică și ce discursuri profunde despre identitatea noastră culturală ar fi putut declanșa acest eveniment internațional la care Mircea Cărtărescu s-a reprezentat pe sine și a reprezentat România – simplu și demn! Fără sume enorme risipite, fără spectacole stridente.

Anul 2018 a fost un an extraordinar, în care cultura româna și reprezentanții ei au fost aplaudați în mod repetat de către publicul internațional. Nu însă și în România.

Cine mai poate număra șansele ratate doar în 2018 de către doua ministere cheie – cel al Culturii și cel de Externe? Șanse enorme de a susține și a recunoaște și acasă oamenii remarcabili aclamați internațional și de a valorifica prin tehnici de diplomație publică momentele internaționale pline de strălucire pentru România.

Felicitări din tot sufletul, Mircea Cărtărescu. Mulțumim!

Românii de la Rezist Zürich

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *