Alegeri mai sigure : OSCE anunță monitorizarea alegerilor prezidențiale din România.

de Mihnea Mihai

www.cristian-bucur.ro

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a anunțat în data de 26 iulie că va monitoriza alegerile prezidențiale din România ce vor avea loc în 10 și 24 noiembrie 2019. Decizia vine ca urmare a unei vizite de evaluare făcută de reprezentanții Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) din cadrul OSCE în perioada 16-18 iulie în România. Vestea ne-a parvenit prin Expert Forum, un ONG implicat în procesul de observare independentă a alegerilor, care a fost invitat la discuțiile cu delegații ODIHR.

Observarea alegerilor prezidențiale de către ODIHR, cerută și de Rezist Zürich printr-o scrisoare în luna iunie a acestui an, se va concentra în special pe recentele schimbări de legislație. Deși aceste schimbări îmbunătățesc în general condițiile de vot, mai ales în diaspora, ele au totuși aspecte ce trebuie testate în practică și îmbunătățite. De asemenea, nu trebuie exclusă posibilitatea unor noi schimbări de ultim moment, venite de exemplu dintr-o așa-zisă reformă grăbită a STS.

Votul extins pe trei zile în diaspora ridică problema pazei eficiente a secțiilor de vot. De asemenea, găsirea unui număr suficient de voluntari dispuși să fie delegați în birourile electorale ale secțiilor de votare se îngreunează prin faptul că puțini cetățeni au timpul necesar unei implicări pe o perioadă ce depășește de două ori câte trei zile.

Un pas înainte îl reprezintă reintroducerea votului prin corespondență. După o primă încercare pentru diaspora, la alegerile parlamentare din anul 2016, acest sistem de vot folosit cu succes de aproape toate țările UE își găsește, pentru a doua oară, loc în legislația electorală românească. Avantajul evident al sistemului este că permite votul fără deplasarea la secțiile de vot. Fiecare cetățean care votează prin corespondență este un cetățean mai puțin în coada din fața secției de vot. Dezavantajele sistemului țin în principal de popularizarea slabă a sistemului în sine, cauzată în special de introducerea sa cu timp relativ scurt înaintea alegerilor și din lipsa, parțial justificată, de încredere în Poșta Română și în sistemul de procesare a votului prin corespondență.

Ca participant la votul prin corespondență din anul 2016 am avut o experiență în general pozitivă cu acest sistem. Din acest motiv am ales să mă înscriu și pentru alegerile din noiembrie tot ca votant prin corespondență. În 2016 am ales să trimit plicul cu formularele de vot prin poștă recomandată și am avut astfel posibilitatea să urmăresc online traseul plicului de la Zürich la București. Am cerut, de asemenea, la AEP prin mail o informație dacă votul meu a fost primit și mi s-a confirmat atât primirea lui, cât și introducerea lui în urna de vot.

Neîncrederea în procesarea voturilor trimise prin corespondență poate fi prevenită relativ ușor. La fel ca orice altă etapă a procesului electoral, situația din secțiile de vot pentru votul prin corespondență poate fi monitorizată de către observatori independenți, atât interni, cât și, sperăm, din partea ODIHR. Dacă ezitați, deci, între înscrierea pe liste permanente în diaspora și votul prin corespondență, vă pot recomanda să vă informați cu încredere despre modul de vot prin corespondență și să-l folosiți. Iar dacă doriți să participați chiar dumneavoastră la observarea procesului electoral, inclusiv a celui prin corespondență, vă recomand să vă înscrieți pe site-ul fiecarevot.ro.

Intenția mea, la fel ca a multor oameni care doresc modernizarea votului, este ca votul prin corespondență să devină o alternativă viabilă și funcțională de vot pentru cetățenii români, oriunde s-ar afla aceștia. Iar pentru a atinge acest scop avem nevoie de o confirmare a sistemului la următoarele alegeri. Stă în puterea noastră să facem acest sistem funcțional. Dacă reușim, cozile de la vot vor fi parte a unei istorii nefericite pentru totdeauna.

Foto credit: OSCE, alegerile prezidențiale din Macedonia de Nord, 21 aprilie 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *