10 august este al tuturor protestatarilor pașnici

Luare de poziție a asociațiilor și grupurilor semnatare

Grupurile și organizațiile civice semnatare, legate între ele prin colaborare tradițională și prin consultări sistematice, privesc cu îngrijorare și se delimitează clar de orice tentativă de asumare în nume propriu a organizării protestului din 10 august 2019 de către entități necunoscute – ori inventate în acest scop. Grupurile semnatare consideră că inițierea unei colecte bănești este contraproductivă, ea producând dezechilibre, suspiciuni și vulnerabilități.

Manifestația – care va fi și o comemorare a protestului din 2018 – trebuie să aibă în continuare același caracter universal; nici o organizație, nici un partid politic și nici o persoană nu are, și nu trebuie să pară a avea, rolul de lider formal.

Grupurile semnatare insistă asupra caracterului pașnic și democratic al manifestației, care se adresează în mod egal tuturor cetățenilor români – din România și din Diaspora, din capitală și din orice alt loc, tineri sau nu, și oricare le-ar fi limba maternă.

Nu există români “mai români”.

10 august este o dată cu o încărcătură simbolică majoră, reprezentând în conștiința publică un moment în care poporul român s-a manifestat ferm împotriva unui regim discreționar și cleptocratic. E clipa de eternitate care aparține tuturor. Orice încercare de discreditare sau de folosire în scopuri personale sau politice a acestei simbolistici este inacceptabilă.

Anul trecut, pe 10 august, români din țară și din străinătate ne‑am strâns în număr mare la București pentru a ne manifesta nemulțumirea. Nu uităm reacția violentă a statului. Nu uităm că am fost toți asfixiați cu gaze, orbiți cu grenade, loviți cu bastoane și apoi vânați prin oraș de jandarmi anonimi. Părinții, surorile și frații noștri care n‑au fost în stradă au fost mințiți cu nerușinare.

Puterea de la București nu înțelege nimic. Modul ei de acțiune nu s‑a schimbat. De aceea, ziua de 10 August va fi marcată și în acest an. Ne dorim, ca și anul trecut, o manifestație a tuturor românilor care cred în schimbare – oriunde ar fi ei.

Din nefericire și anul trecut am trecut prin aceleași provocări, un fost membru PSD solicitând și obținând avizul pentru protest. Sperăm că nu asistăm la o nouă încercare de control și discreditare, prin preluarea organizării evenimentului.


Asociații și Grupuri civice semnatare:

#activAg Pitești
Acțiunea Civică Galați
Aradul Civic
Asociația Bihorul Civic
Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just
Alba Iulia Civică
Canada Save Roșia
Corupția Ucide
Cuza Vrea Dreptate – Iași
Diaspora Franța solidară cu România
Diaspora Milano
Diaspora 360
Democracy Next Level
Federația Inițiativa Timișoara
Geeks for Democracy
Grupul Civic Cetățean Implicat
Grupul Civic Madrid Ro
Grupul Protestatari pentru Democrație Londra
Inițiativa România
Oradea Civică
Procivic Baia Mare
Rezist Berlin
Rezist Bilbao
Rezist Constanța
Rezistența din Diaspora
Rezist Dublin
Rezist Galați
Rezist Iași
Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România
Rezist Lyon
Rezist Marseille
Rezist Zürich
Rezist WMW
Rezistăm și la Paris
REZISTENȚA
Ștafeta Steagului Uniunii Europene
Umbrela AntiCorupție Cluj
Un Timbru pentru Dreptate
Vă Vedem din Iași

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *