Votul prin corespondență – așa a fost

de Dida Codreanu și Mihnea Mihai

În săptămâna care s-a încheiat, majoritatea românilor din Elveția care s-au înscris pentru votul prin corespondență au putut să voteze. Nu am fost puțini, cu 1781 de înscrieri Elveția a avut, raportat la dimeniunea comunității, una dintre cele mai mari rate de înscriere pentru acets tip de vot. Cei mai mulți dintre noi am votat sau o vom face în următoarele zile. Prilej pentru a întreba câțiva alegători despre experiența la votul prin corespondență.

Flavia

Flavia, ce te-a determinat să votezi prin corespondență?

Prima dată am votat prin corespondență la prezidențiale, în 2019. Atunci m-am înscris pentru a evita cozile care obișnuiau să se formeze mereu la vot (vezi europarlamentare 2019). Acum m-am înscris pentru a fi sigură că pot vota și în pandemie.

Cum ți s-a părut procesul de vot? Ce e bine, ce ai mai îmbunătăți?


Procesul de vot în sine e în regulă. Din păcate însă, plicurile au ajuns foarte târziu, iar timpul limitat i-a prevenit pe mulți de la a trimite plicul înapoi în țară.

Vei mai vota prin corespondență? De ce?


Probabil că da. E mult mai simplu, flexibil și ieftin (chiar dacă trimiți plicul la ambasadă) decât să trebuiască să te deplasezi la secția de vot. Ca să nu mai spun că și fără coadă durează mult mai puțin.

Betty

Betty, ce te-a determinat să votezi prin corespondență?

În cazul meu a existat un cumul de motive. Cel mai important a fost acela legat de protejarea sănătății pe timp de pandemie. Cel de-al doilea, legat într-o oarecare măsură de primul dorința de a nu îngroșa rândurile celor care urmau să voteze la secție, nefiind deloc clar dacă acest lucru va fi posibil în cazul unui eventual lockdown sau dacă ar fi putut fi organizate suficiente secții de vot. Cel de-al treilea motiv are legătură cu dorința mea de a fi parte din evoluția instituțională. Votul prin corespondentă este din punctul meu de vedere o mare victorie pentru mentalitatea noastră mai degrabă conservatoare și speriată de tot ce ne activează butoanele neîncrederii. Un avantaj al votului prin corespondentă este lipsa presiunii cozii care așteaptă în frig sau ploaie sau soare torid. Ești acasă, îți alegi momentul potrivit din zi pentru a vota, ai timp suficient să citești toate numele înscrise pe buletinele de vot și chiar să cauți informații despre ele și în tot acest timp tușul de pe ștampilă nu se usucă. 🙂

Cum ți s-a părut procesul de vot? Ce e bine, ce ai mai îmbunătăți?

Procesul de vot mi s-a părut destul de clar deși nu as putea spune că a fost suficient popularizat de autorități. Înscrierea mi s-a părut facilă. Instrucțiunile mi s-au părut clare. Singurul lucru care m-a nemulțumit a fost termenul mult prea lung de livrare a plicului.

Vei mai vota prin corespondență? De ce?

Da, fără rezerve. Este deja a doua oară când votez astfel și consider că pentru mine este o alternativă pe care o prefer.

Diana

Diana, ce te-a determinat să votezi prin corespondență?

Confortul de a vota de acasă. Rapid, fără cozi sau măști de protecție…

Cum ți s-a părut procesul de vot? Ce e bine, ce ai mai îmbunătăți?

Ținând cont că am votat în acest fel pentru a 2-a oară, a fost o rutină. Cred că sistemul de vot prin corespondență ar trebui să fie accesibil și pentru locuitorii de pe teritoriul țării, nu doar românilor care locuiesc în străinătate.

Vei mai vota prin corespondență? De ce?

Cu certitudine! Pentru că sistemul de vot prin corespondență este la fel de sigur precum cel clasic, dar mult mai convenabil.

Adrian

Adrian, ce te-a determinat să votezi prin corespondență?

Cozile interminabile din trecut și flexibilitatea de a putea face altceva în ziua votului.

Cum ți s-a părut procesul de vot? Ce e bine, ce ai mai îmbunătăți?

Overall e ok dar sa fie trimise mai din timp plicurile să fie sigur că ajung la timp.
Mă nedumerește de ce au ajuns atât de greu când se plătește 40 de euro taxe poștale. Iar pentru retur probabil se va plăti suplimentar, fiind prin ambasadă, deci altfel față de cum a fost prestabilit. Nu mai zic de overhead-ul generat la ambasadă.

Vei mai vota prin corespondență? De ce?

Categoric, vezi avantajele enumerate în primul răspuns.

Ramona

Ramona, de ce ai votat prin corespondență?

Am ales să votez prin corespondență ca măsură de siguranță, din motive de sănătate personală și ca să ușurez munca românilor din secțiile de votare. Însă am ales varianta asta și din comoditate, pentru că nu știu de vreo alta în care să am luxul de a-mi exercita acest drept fundamental… de pe canapea.

Cum ți s-a părut procesul de vot? Ce e bine, ce ai mai îmbunătăți?

În cazul meu, procesul s-a derulat relativ ușor cap-coadă: din momentul înscrierii și până la depusul plicului la poștă către Ambasada României din Berna. Ce ar fi de îmbunătățit? Scurtarea timpului de livrare a plicului și ceva mai multă atenție la detalii. În plicul meu au fost incluse trei sigilii în loc de două și am aflat între timp că alți români au primit unul singur…

Vei mai vota prin corespondență? De ce?

Suntem în 2020 și exercitarea dreptului de vot ar trebui sa fie un gest natural, simplu de pus în practică și la îndemâna oricui. Cu siguranță voi opta pentru votul prin corespondență și în viitor. Recomand călduros aceasta modalitate tuturor celor care doresc să-și elibereze un weekend și să voteze ușor și sigur.

Totodată trebuie să mărturisesc că eu merg să votez și la urne din plăcere. Comunitatea de români în Zürich (determinată să aștepte ore în șir ca să poată vota, răbdătoare și disciplinată, gesturile de omenie pe care le-am văzut) îmi dă speranța că oamenii au înțeles impactul gestului lor asupra situației din țară. Nu de puține ori, românii din țară se mobilizează cu un ochi la ce fac cei din Diaspora. Ceea ce e puțin trist, dar are și o latura pozitivă. Ne arată că ușor, ușor deprindem obiceiuri bune. Sper să nu facă rabat de la această minimă obligație civică nici anul acesta, iar cei care nu au ales votul prin corespondență de această dată, să voteze la secție, chiar dacă se va impune ceva mai multă strictețe. Sper să nu uite lecția alegerilor din Moldova și a mobilizarii exemplare a oamenilor de acolo. Sper să nu uite de tot ce au îndurat în ultimii patru ani, cu un Parlament care nu ținut cont de interesele lor.

Iar pe viitor mai sper să înțeleagă în număr cât mai mare că putem privilegia lucrurile făcute ‘simplu și bine’.

29 noiembrie 2020

Foto credit: Autoritatea Electorală Permanentă, tutorial pentru votul prin corespondență

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *