Presa elvețiană: Eminența gri a României merge la pușcărie

un rezumat de Flavia Tăraș după un material al NZZ

Căderea grea a lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea : foto credit NZZ/INQUAM/REUTERS/Octav ganea

Nu numai că Dragnea nu va mai putea candida la prezidențiale în toamnă, dar nici nu va mai putea activa în politică de acum încolo. Cauza este sentința definitivă în procesul angajărilor fictive, care marchează o victorie a statului de drept, în ciuda modificărilor aduse prin reforma justiției, a cărei locomotivă a fost chiar condamnatul.

Ca situația să fie și mai picantă, toate se întâmplă în timp ce România deține președinția prin rotație a UE, iar PSD a fost deja amenințat cu excluderea din familia europeană a social democraților. Și românii, mai ales cei din diaspora, au opus rezistență de la începutul reformelor. Acest lucru s-a văzut foarte bine și la alegerile europene, unde PSD s-a confruntat cu o mare înfrângere, fiind sub PNL și doar puțin peste noua Alianță USR-PLUS ca procentaj. Tendința proeuropeană este astfel evidentă. Chiar și președintele Klaus Iohannis a început să ia poziții din ce în ce mai ferme împotriva conducerii, ceea ce are însă legătură și cu cea de-a doua candidatură la prezidențiale din toamnă, pentru care se pregătește deja de pe acum. El a convocat astfel și un referendum consultativ pe subiectul justiției, care, în ciuda obstacolelor puse diasporei active la vot, a depășit cvorumul de 30% cu peste zece procente. Rezultatul a fost foarte evident împotriva cursului urmat de conducere.

Și fără condamnarea lui Dragnea, poziția lui la conducerea partidului ar fi fost mult slăbită după rezultatul alegerilor, ceea ce i-a făcut pe mulți membri cu influență din PSD să critice acțiunile acestuia. Totuși nu se știe încă cine ar putea prelua conducerea partidului comunist sub acoperire. Se bănuiește însă și că unul dintre cei care va profita de noua situație politică va fi Victor Ponta. După ce a ieșit din PSD în 2017, acesta și-a creat propria formațiune politică, PRO România, care a obținut deja peste 6% la votul de duminică. Acesta ar putea avea un rol important în slăbirea partidului de la conducere. Date fiind toate acestea, probabilitatea unor alegeri anticipate înainte de toamna lui 2020 a crescut semnificativ.

Citiți articolul original din NZZ aici.

Mulțumim pentru preluare, G4 Media !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *