Observarea votului în străinătate – comunicat

Astăzi, 26 ianuarie a avut loc prezentarea Raportului
despre Votul în Străinătate conceput de către The Diaspora Initiative, Diaspora Civică Berlin, DOR – The Romanian Diaspora și Rezist Zürich, instituțiilor implicate în organizarea alegerilor parlamentare.

Raportul, în prima sa versiune, a fost întâmpinat cu aprecieri și comentarii constructive. Ni s-a părut adecvat să începem prin a prezenta raportul instituțiilor publice fără contribuția cărora desfășurarea alegerilor în condiții optime nu ar fi fost posibilă.


La întâlnire au participat:
● Emil Hurezeanu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Ambasada României în Republica Federală Germania.
● Laura Popescu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.
● Andreea Berechet, Consul General, Consulatul General al României la Manchester.
● Vlad Vasiliu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Ambasada României în Confederația Elvețiană.
● Iulian Ivan, Director General, Ministerul Afacerilor Externe, Biroul de Organizare Procese Electorale.
● Dinu Gîndu, Director, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
● Constantin Florin Mitulețu-Buică, Președinte, Autoritatea Electorală Permanentă.
● Adrian Grecu, Manager de proiect – Vot prin corespondență, Poșta Română


Ne-am bucurat enorm pentru deschiderea și spiritul constructiv cu care au fost intampinate chiar și cele mai dificile subiecte. Sinceritatea rămâne baza construirii încrederii între instituții și societatea civilă.


Raportul tratează organizarea alegerilor parlamentare în străinătate, inclusiv votul prin corespondență, votul la secție, promovarea și informarea despre votul în contextul pandemiei, atât din partea instituțiilor implicate în alegeri cât și din partea societății civile.

Lansarea unui astfel de analize detaliate a votului în străinătate reprezinta o premieră . Pentru elaborarea lui ne-am bazat atât pe experiența și analiza proprie, cât și pe observațiile membrilor comisiilor electorale și ai observatorilor independenți cărora le mulțumim pentru participarea la sesiunile noastre de lucru. Aceste grupuri de focus au fost organizate imediat după alegeri cu membrii ai
birourilor electorale din majoritatea țărilor Europene (Italia, Spania, Franța, Marea Britanie, Germania, Austria, Olanda,) cat si din America de Nord (Canada). Sperăm ca sugestiile incluse în raport să fie întâmpinate cu receptivitate și incluse în elaborarea noului Cod Electoral și în planul de organizare pentru următoarele alegeri.


Raportul va fi prezentat reprezentanților diasporei din Parlamentul României pe data de 27 ianuarie 2021 iar apoi va fi lansat public pe data de 5 februarie. Pe această cale vă invităm la evenimentul de lansare pe pagina de Facebook a organizațiilor implicate: Diaspora Civică Berlin, DOR – The Romanian Diaspora, Rezist Zürich și The Diaspora Initiative.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *