Întâlnire pe tema optimizării procesului de vot prin corespondență – Comunicat

În data de 27 octombrie 2020, la invitația Diaspora Civică Berlin, DOR – The Romanian Diaspora, Rezist Zürich și The Diaspora Initiative, a avut loc o întâlnire cu reprezentanți ai AEP, MAE și Poștei Române cu scopul îmbunătățirii procesului de vot prin corespondență.

Din discuțiile avute au rezultat următoarele:

  • În urma solicitărilor venite din partea asociațiilor organizatoare, AEP și Poșta Română vor trimite un e-mail în momentul în care plicul cu materialele electorale este trimis către alegător. Acest e-mail va conține un cod de urmărire (tracking number), cu care alegătorii vor putea monitoriza situația trimiterii plicului pe site-ul https://www.posta-romana.ro/track-trace.html și pe site-urile poștelor din țările gazdă, până la destinație.
  • Plicurile cu materialele de vot vor conține și buletinele de vot cu excepția cazului puțin probabil în care listele electorale nu vor fi definitivate în timp util pentru trimitere. În orice caz, va exista, în plus față de alegerile anterioare, posibilitatea de a descărca buletinele de vot de pe un site dedicat al AEP și a le imprima personal. Vom reveni cu clarificări pe acest subiect de îndată ce plicurile cu materialele de vot au fost trimise.
  • În plus față de celelalte runde de vot prin corespondență,  AEP și MAE vor informa și prin Social Media despre trimiterea plicurilor cu materialele electorale. De asemenea, AEP și MAE vor desfășura campanii în Social Media pentru a informa alegătorii să trimită plicurile cu votul în timp util către secțiile de vot prin corespondență. Lucru pe care vor continua sa îl facă și asociațiile organizatoare. 
  • De asemenea, AEP va informa pe Social Media despre termenele limită prevăzute de calendarul pentru alegerile parlamentare.

Am ridicat, de asemenea, o întrebare legată de legalitatea organizării de clinici de ajutor pentru imprimarea buletinelor de vot. AEP va reveni cu un răspuns pe această temă.

Ne propunem să strîngem un feedback cât mai larg legat de organizarea procesului de vot pe care să îl trimitem către AEP, MAE și Poșta Română. Vom reveni cu un chestionar pe această temă.

Le mulțumim autorităților pentru deschiderea arătată în cadrul dialogului pe tema organizării votului prin corespondență. Pentru sugestii de îmbunătățire vă încurajăm să ne contactați direct, să contactați direct autoritățile competente și să urmăriți prezența noastră Social Media pentru a completa chestionarul legat de procesul de vot.

30 octombrie 2020
Diaspora Civică Berlin
DOR – The Romanian Diaspora
Rezist Zürich
The Diaspora Initiative

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *