Concluzii ale asociațiilor și grupurilor semnatare legate de organizarea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019


În urma conferinței de presă organizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Rezist Zurich, Rezist Lyon, Rezist WMW și Rezistența din Diaspora doresc să vă prezinte concluziile la care au ajuns până în acest moment în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Noiembrie 2019 cu precădere în diaspora, dar și în țara. 

În primul rând, ne bucurăm să constatăm că cererea noastră pentru o comunicare deschisă, transparentă și regulată, a fost implementată de AEP. 

Existența unui canal Youtube pentru conferințele de presă și comunicările Autorității Electorale Permanente ușurează accesul la informații de interes public. Sperăm ca pe viitor, micile probleme legate de sunet care au existat vineri, 11 octombrie 2019, vor fi evitate. De asemenea, așteptăm cu interes achiziționarea sistemului de teleconferințe pe care AEP l-a bugetat pentru anul 2020, care va ușura dialogul cu cetățenii români și cu misiunile diplomatice. 

În ceea ce privește conținutul conferinței de presă, reținem următoarele aspecte: 

  • A fost comunicată o primă listă de secții de votare;
  • A avut loc duminică, 13 octombrie o a doua comunicare de secții de votare în diaspora
  • E probabil să existe o a treia comunicare pe acest subiect pentru completare și finalizare;
  • Estimarea actuală a AEP este de 4 milioane (“și ceva”) de buletine de vot pentru străinatate – ceea ce reprezintă pentru noi o recunoaștere indirectă a faptului că suntem cel puțin 3 milioane de votanți în afara teritoriului, (la care se adaugă cel puțin 25% de persoane care nu sunt active – sub vârsta de 18 ani);
  • Simplificarea metodei de vot în diaspora – prin menținerea SIMPV și optimizarea resurselor secțiilor de votare din străinătate (resurse fizice – cum ar fi ștampile, tușiere, cabine de vot, tablete – și resurse umane – comisiile de vot);
  • Simplificarea metodei de vot în țară – domnul Mitulețu-Buică spune că după alegerile din 2019, dacă bugetul 2020 nu permite achiziționarea de tablete, AEP se va asigura ca bugetul 2024 să includă și aceste resurse și votul la secția de votare, în formula diaspora, va fi valabil și în țară – pe scurt, românii de acasă vor beneficia de simplificarea procedurii.  Acest punct reprezintă, în ceea ce ne privește, o mare bucurie și, încă o dată, un mod simplu și concret prin care diaspora a putut contribui la îmbunătățirea vieții românilor de acasă și a României în general
  • Declarația domnului Mitulețu-Buică referitoare la oportunitatea extinderii procedurii de vot prin corespondență pentru toți cetățenii români. În cazul în care votul prin corespondență își dovedește funcționalitatea la alegerile prezidențiale din 2019, susținem extinderea acestui tip de vot pentru toți cetățenii români.  

Continuăm să lucrăm și să încurajăm colaborarea cu AEP și MAE și misiunile diplomatice pe tema organizării votului în străinătate. Realizăm că este necesar să ne implicăm în viața comunității pentru ca fiecare dintre noi să aibă parte de un vot mai comod și mai civilizat și, prin extensie, de o viață normală. 

Rezist Lyon
Rezistența din Diaspora
Rezist WMW
Asociația Rezist Zürich

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *