de Mihnea Mihai
Revoluție, mineriadă, 10 august: trei traume ale României postdecembriste investigate în trei dosare care le poartă numele. Toate aceste traume au un numitor comun: instituțiile de forță ale statului, însoțite de trupe de șoc ad-hoc, precum minerii, atacă cetățenii care protestează pașnic. Motivul? Autoritățile se tem fie de democratizarea României, ca în decembrie 1989 sau în iunie 1990, fie vor să scoată România din parcursul ei european, ca în august 2018. Victimele Revoluției și ale Mineriadelor își așteaptă dreptatea și astăzi. De aceea este firesc să ne întrebăm ce putem face pentru ca dosarul 10 august să se termine cu o sentință care să facă dreptate victimelor și să descurajeze violența instituțiilor statului față de cetățeni.
După ce, în faza inițială, dosarul 10 august a fost instrumentat de Parchetul Militar, el a fost trimis la DIICOT. De la DIICOT s-a întors în urmă cu câteva săptămâni cu o decizie de clasare parțială, care a scandalizat opinia publică. Dacă acea decizie intra în vigoare, șefii jandarmeriei responsabili de violențele forțelor de ordine erau absolviți de orice vină și protestatarii pașnici erau acuzați de solidarizare cu protestatarii violenți. În același timp, protestatari violenți reținuți în 10 august, o mică minoritate în oceanul de protestatari pașnici, primeau cu o excepție pedepse cu suspendare.
Soluția DIICOT a fost din fericire anulată. Presiunea publică a avut și de această dată un rol important. Dosarul este în continuare pe rol, dar până la o soluție definitivă, care să aducă mult dorita dreptate, drumul este lung. Și este un drum în care ultimul cuvânt îl are justiția. O justiția care, în ultimii patru ani, a fost slăbită inadmisibil de cei care voiau să ne scoată din Uniunea Europeană și NATO, o justiție lipsită prin lege de o bună parte din pârghiile necesare pentru a face dreptate. O justiție lăsată fără specialiști prin presiunile puse asupra celor din sistem pentru a se pensiona și prin neocuparea posturilor vacante.
Dacă dorim o soluție corectă a dosarului 10 august este vital să reîntărim justiția , să eliminăm pârghiile de presiune politică incluse în lege după 2017 și să alocăm resursele necesare pentru ocuparea posturilor vacante cu specialiști onești și integri. Și, nu în ultimul rând, este nevoie de răbdare, pentru că în toate democrațiile justiția are nevoie de timp ca să judece echilibrat și imparțial.
Primul pas în această direcție este asigurarea unei majorități pro justiție independentă la alegerile parlamentare din 2020. În acest sens trebuie să înțelegem participarea noastră la votul din iarnă. Sau înscrierea la vot pe https://www.votstrainatate.ro/ , pentru a putea vota în siguranță, chiar în condiții de pandemie.
Fie că vorbim de cererile de la proteste, fie că vorbim de primii pași pentru întărirea independenței justiției: fără un parlament favorabil acestor evoluții, protestele din 2017-2019 riscă să rămână fără finalitate. Deci, dacă vreți să duceți protestul până la capăt, ieșiți la vot!