10 august 2018 – o rană încă deschisă

de Mihnea Mihai

Astăzi, 10 august 2021, se împlinesc trei ani de la intervenția brutală a jandarmeriei împotriva protestatarilor pro-democrație din Piața Victoriei. Trei ani după care bine ar fi fost să putem face, măcar în parte, un bilanț pozitiv.

Primul meu gând se îndreaptă către Ilie Gâzea, victima acelor zile, către familia și apropiații săi. Numele lui Ilie nu este uitat, măcar în acest colț de lume din care vă scriu. Nu uităm nici sacrificiul lui Ilie Gâzea pentru ca România să își continue parcursul democratic. Frumos ar fi fost ca măcar o parte dintre vinovații pentru 10 august să fi răspuns pentru faptele lor în fața instanțelor.

Ilie Gâzea



Iată că astăzi, la trei ani de la acea tragică zi, continuăm să așteptăm ca vinovații pentru 10 august să răspundă în fața instanțelor. Nici comandanții jandarmilor Cucoș, Sindile, Paraschiv, Chirică și Cazan, nici prefectul capitalei de atunci, Speranța Cliseru, nici ministrul de interne Carmen Dan și cu atât mai puțin principalul profitor al acelor violențe, Liviu Dragnea, nu au fost trași la răspundere pentru 10 august. După ce dosarul a fost plimbat între Parchetul Militar și DIICOT, el a fost clasat. Decizia clasării a fost întâmpinată cu neînțelegere și uimire de societatea civilă. Noroc că protestatari de atunci constituiți în parte vătămată au reușit ulterior redeschiderea dosarului. Această redeschidere vine cu un preț substanțial: o bună parte din probele prelevate la 10 august nu vor mai putea fi utilizate în procedura reîncepută. Asemănările cu dosarele Revoluției și ale Mineriadelor sunt pe cât de justificate, pe atât de tragice. Și nu sunt în măsură să ne încurajeze.

Stăm oare mai bine cu realizarea obiectivelor protestelor din 2017-2019? Nici aici veștile nu sunt bune. Legile justiției sunt, la mai bine de 8 luni de la alegerile parlamentare, încă în forma în care au fost lăsate de Liviu Dragnea și Tudorel Toader în 2018. Desființarea Secției Speciale, cerută în repetate rânduri de Comisia de la Veneția și de magistrați, se dovedește un proiect mult prea complex pentru abilitățile de negociere ale actualei coaliții de guvernare.

Și pentru că vorbim de coaliția de guvernare să nu uităm că atât membri USRPLUS, cât și membri PNL au fost în acel 10 august în Piața Victoriei. 


Dragi politicieni, dacă ați uitat vă repetăm:  prezența voastră la acel protest vă obligă să transpuneți în lege dorințele protestatarilor. Vă obligă să contribuiți la crearea unei justiții independente și la întărirea statului de drept. Vă obligă să găsiți pentru legile justiției și codurile penale formule care să repare gravele pagube produse între 2017 și 2019. Vă obligă să negociați o soluție de desființare a SIIJ, chiar dacă este imperfectă. Vă obligă să ieșiți din zona blocajului politic și să intrați în zona negocierilor orientate spre rezultate. Pentru că timpul nu mai are răbdare cu noi. Iar urmările unui eșec în reformarea justiției le vom suferi cu toții, în modul cel mai direct cu putință.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *