SEMNEAZĂ PETIȚIA : Vila Dalas si soarta patrimoniului constănțean

de Mihaela Verman

Am aflat cu amărăciune că Primăria Constanței trece încă o clădire istorică pe lista neagră. Pe 17 aprilie 2019 a fost eliberat certificatul de urbanism pentru demolarea vilei Dalas din Constanța.

Vila Dalas 2019, Foto Credit: Mihaela Verman

Aici, pe Bulevardul Ferdinand la nr. 78, mi-am petrecut multe zile frumoase învățând și răsfoind cărțile din biblioteca Alianței Franceze. O vilă care a fost o bijuterie istorică a orașului. Unii constănțeni și-au petrecut parte din copilărie în grădinița care funcționa la etaj. Alții i-au trecut pragul participând la cursuri și evenimente.

Istoria ei începe însă mai devreme, la începutul anilor 1900, când Anghel Saligny o proiectează în stil neo-românesc. O clădire impunătoare, reprezentativă pentru istoria și arhitectura multiculturală a orașului, dar și pentru soarta tragică a acestuia: de ani buni, clădiri istorice printre care chiar și Cazinoul, simbolul Constantei, sunt lăsate să se degradeze. După retrocedare, Alianta Franceza a trebuit sa accepte o chirie peste masura de mare sau sa plece. Noii proprietari au lăsat apoi vila în paragină. Iar acum urmează lovitura de grație: demolarea.

De pe atunci întrevedeam că vila urma să fie lăsată să se degradeze până când se va prăbuși. Dar clădirea, deși desfigurată, căci geamurile lipsesc, iar podelele au fost furate, se menține semeață. Structura ei pare să nu fi fost afectată de cei mai bine de 10 ani de delăsare.

Am zis că nu mai pot sa stau cu mâinile în sân și să aprob tacit încă o cicatrice pe fața orașului meu natal. Și dacă e să o dărâme, măcar voi fi cu sufletul împăcat că am făcut ceva. Și nu am fost singura. Petiția pe care am lansat-o cu ajutor de la prietenele mele din copilărie a reușit să strângă aproape 4000 de semnături. La nici o zi după ce am lansat petiția, paginile VERDE URBAN, Constanța Altfel și USR Constanța anunțau că s-a trimis o cerere de clasare ca monument istoric. Lupta e departe de a fi câștigată, dar șansele, față de acum 10 ani, sunt mai mari. Unele case din peninsula istorică și-au găsit deja norocul cu proprietari care sa le aprecieze valoarea și să le restaureze. Online și offline, societatea începe să discute, să se coaguleze, să se exprime, să învețe hățișurile birocratice și să acționeze. Asociații de locatari câștigă procese împotriva celor care înalță blocuri in fața ferestrelor lor. Lumea protestează, lumea se implica în activități culturale sau in campanii de curățenie. Oricare le-ar fi cauza mai aproape de suflet și de casă, ONG-uri, asociații, elevi și simpli cetățeni arată că le pasă și pun umărul la schimbare. Până la urmă, fiecare lupta e o loterie. Nu ai o garanție a succesului, dar cu cât treci prin mai multe experiențe, cu cât înveți mai multe, și cu cât se implică mai mulți, cu atât ai mai multe șanse de câștig.

Dacă vreți să ajutați și voi, vă rog să semnați și distribuiți două campanii, cea care vrea sa prevină demolarea vilei Dalas, și cea a elevilor care cer restaurarea clădirilor istorice ale Constanței:

https://campaniamea.declic.ro/petitions/cerem-anularea-avizului-de-demolare-a-vilei-dalas-din-constanta

https://campaniamea.declic.ro/petitions/elevii-constanteni-cer-cladiri-de-patrimoniu-renovate


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *